Kurz: nem lesz könnyű menet a kormányalakítás

Hosszú ideig tartó koalíciós egyeztetésekre számít Sebastian Kurz volt osztrák kancellár, az Osztrák Néppárt (ÖVP) vezetője.

“Ezúttal ez nagyobb kihívás lesz majd” – fogalmazott Kurz hétfőn az Ö1 osztrák közrádióban, hozzátéve, hogy minden párttal tárgyalást kezdeményez, és igyekszik feltérképezni, mely politikai erőkkel áll fenn “megfelelő közös halmaz”. Ebből kiderül majd, mely pártokkal lehetséges az ÖVP-nek koalícióra lépni – mondta.

Sebastian Kurz konkrétan nem utalt arra, mely párt lehetne a jövőbeni koalíciós partner. Háláját fejezte ki az ÖVP szavazóinak a “hihetetlen bizalomért”, és azt ígérte, a lehető legjobb kormánykoalíciót fogja létrehozni. Az előzetes végeredmények szerint az ÖVP a voksok 38,4 százalékát szerezte meg a vasárnapi előrehozott választáson.

Lehetséges koalíciós partner lehet a választások másik nagy nyertese, a Zöldek, amely a legutóbbi, 2017-es választásokon kiesett a parlamentből, most viszont 12,4 százalékot kapott. Werner Kogler pártvezető hétfőn közölte: “aktívan” keresi majd az egyeztetés lehetőségét a néppárttal, hogy felderítse, van-e értelme a két pártnak komoly tárgyalásokba fogni. Hozzátette azt is, hogy talán első pillantásra nem látszik egyértelműen közös halmaz az ÖVP és a Zöldek között.

Bécs, 2019. szeptember 29.
Sebastian Kurz kancellár, a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke, Norbert Hofer, a jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke és listavezetője és Beate Meinl-Reisinger, a liberális NEOS (Új Ausztria és Liberális Fórum) párt listavezetője (b-j) egy választási vitaműsor felvételén egy bécsi tévéstúdióban az előrehozott parlamenti választások urnabontása után 2019. szeptember 29-én. A voksolást az ÖVP nyerte.
MTI/EPA/Florian Wieser

Lemondott a szociáldemokraták szövetségi pártigazgatója

Távozik tisztségéből Thomas Drozda, az osztrák szociáldemokraták szövetségi pártigazgatója, miután a vasárnapi előrehozott parlamenti választásokon második helyen végzett Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) a voksok – történelmi mélypontot jelentő – 21,5 százalékát kapta. A politikus távozási szándékát hétfőn jelentette be újságíróknak.

“Egy olyan választási eredménynek, mint a tegnapi, kell, hogy következményei legyenek” – hangsúlyozta Drozda. Mint mondta, lépésével megújulási folyamatot kíván beindítani pártjában.

A politikus emellett kijelentette, senki sem gyakorolt rá nyomást, s hozzátette: hétfő reggel tájékoztatta Pamela Rendi-Wagner pártelnököt, aki sajnálattal fogadta döntését. Drozda ugyanakkor elmondta, hogy a választáson szerzett parlamenti mandátumát megtartja, csakúgy mint kulturális és sajtószóvivői tisztségét.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/APA

Felkapott hírek

Friss hírek

Feszült a helyzet Ukrajnában, aggódik a G7

A világ hét legfejlettebb iparú országának külügyminiszterei és Josep Borrell, az EU kül-és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn közös állásfoglalásban fejezték ki aggodalmukat amiatt, hogy Oroszország jelentős haderőt vont össze az ukrán határ mentén és az általa önkényesen elcsatolt Krím-félszigeten.

Read More »

Országos járványügyi szabályozásra váltana Németország

A szövetségi kormány várhatóan kedden, egy rendkívüli ülésen fogadja el és terjeszti a törvényhozás elé az új rendszert leíró jogszabályt. A fertőző betegségek elleni védekezésről szóló törvényt módosító javaslat révén a széttartó, tartományonként változó szabályozás helyébe országosan egységes előírások kerülnek.

Read More »