A Xerox megvenné a HP-t

A Xerox Holding vételi ajánlatot tett a nála jóval nagyobb Hewlett-Packard (HP) cégre. Utóbbi megerősítette a megkeresést, de részleteket nem hozott nyilvánosságra. Úgy fogalmazott, hogy vizsgálja az ajánlatot, és döntésének meghozatalakor elsősorban részvényeseinek érdekét tartja majd szem előtt.

Piaci források szerint a vételár mintegy 30 milliárd dollár. A Xerox csaknem 22 dollárt adna minden HP részvényért, amit részben készpénzben egyenlítene ki, egy részéért pedig saját részvényt adna. A HP piaci tőkeértéke 27 milliárd dollár, ami csaknem háromszorosa a Xeroxénak.

Minkét cég komoly kihívásokkal néz szembe, mivel csökken a printerek és az ezekhez szükséges festékpatronok iránti kereslet. Nyereségességük fenntartása érdekében éppen ezért költségeik csökkentésére kényszerülnek.

A Xerox tavalyi bevétele 10 milliárd dollár, a HP-é mintegy 58 milliárd dollár volt. A HP tavalyi bevételének mintegy kétharmada a személyi számítógépek eladásából származott, ugyanakkor a működési nyereség 71 százalékát a printereket és a festékpatronokat gyártó ágazat termelte ki.

Forrás: MTI/AP

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »