Hivatalos: az ultranacionalisták nyerték a koszovói választást

Egy hónappal az előrehozott választások után a koszovói választási bizottság nyilvánosságra hozta a szavazás végleges eredményeit, és ezek megerősítik az előzetes adatokat, miszerint az október 6-i voksolást az Albin Kurti vezette ultranacionalista Önrendelkezés (Vetevendosje) nyerte meg.

A választási bizottság adatai szerint a Vetevendosje a 120 tagú törvényhozás 32 helyét szerezte meg. A második helyen az eddig szintén ellenzéki Koszovói Demokrata Szövetség (LDK) végzett 29 megszerzett mandátummal.

A két párt már egy hónappal ezelőtt, az előzetes eredmények ismertetése után megkezdte a koalíciós tárgyalásokat, amelyek ugyan még nem zárultak le, de az már szinte biztosra vehető, hogy Koszovó következő miniszterelnöke Albin Kurti lesz. A politikus bejelentése szerint legfeljebb két héten belül megkezdődhet a kormányalakítás, de ígérete szerint legkésőbb az év végéig új kormánya lesz a balkáni államnak.

Az eddigi kormánykoalíció nagyobbik pártja, a Koszovói Demokrata Párt (PDK) 25 parlamenti helyet szerzett, Ramush Haradinaj távozó miniszterelnök Szövetség Koszovó Jövőjéért (AAK) nevű pártja és koalíciós partnerei pedig 14 mandátumot kaptak. A Behgjet Pacolli külügyminiszter vezette Szövetség az Új Koszovóért (AKR) és partnerei nem jutottak be a 120 tagú parlamentbe.

A koszovói alkotmány értelmében száz képviselői hely az albánoknak jár, míg 10-10 garantált mandátumot kapnak a szerbek és a többi kisebbség tagjai. A Belgrád által támogatott Szerb Lista a szerb kisebbségi voksok több mint 90 százalékát bezsebelte, így mind a tíz fenntartott helyet ennek a pártnak a képviselői tölthetik be.

A részvételi arány a végleges eredmények szerint 44,7 százalékos volt, ami majdnem négy százalékponttal magasabb, mint a két és fél évvel ezelőtti előrehozott parlamenti választáson volt.

Az előrehozott választásra azért volt szükség, mert Ramush Haradinaj miniszterelnök július közepén lemondott, ugyanis a koszovói háborús bűnöket vizsgáló – hágai székhelyű – különleges bíróság gyanúsítottként idézte be. A kormányfő azzal indokolta lemondását, hogy nem akart miniszterelnökként a bíróság elé állni. Első meghallgatásán megtagadta a válaszadást.

A koszovói választás után is politikai patthelyzet jöhet

Vádemelés hiányában ismét miniszterelnök lenne Ramush Haradinaj

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »