Románia harcba száll a Törökországba tervezett Volkswagen-gyárért

A brassói német gazdasági klub elnöke, Werner Braun szerint Románia megfelelő feltételekkel rendelkezik a Volkswagen eredetileg Törökországba tervezett üzemének felépítéséhez.

„Románia megfelelően képzett, és az országba települt autóipari beszállító cégeknek köszönhetően járműipari technológiai tapasztalatokkal is rendelkező munkaerővel rendelkezik” – mutatott rá Braun újságíróknak a romániai Sinaia üdülővárosban.

A Volkswagen eredetileg Törökországban, Izmir közelében, Manisa városban készült egy gyártóüzemet létesíteni, amelynek beruházási költségét a német Automobilwoche autóipari szaklap a konszern részéről 1,2-1,5 milliárd euróra, a beszállító cégek részéről pedig további egymilliárd euróra becsülte. Az autóipari üzemberuházás mintegy négyezer munkahelyet teremtene. A Volkswagen azonban Törökország szíriai katonai akciója miatt elnapolta döntését a beruházás megvalósításáról.

Értesülések szerint a gyártó Bulgáriát részesítené előnyben az üzem alternatív telephelyeként, de Románia is jelezte készségét a beruházás befogadására, mégpedig azzal az indokkal, hogy az országba települt számos német vállalatnak köszönhetően a helyi munkaerő már elsajátította a német munkakultúrát.

A romániai politikai környezet mindazonáltal nem elég stabil – ráadásul korrupciós vádakkal terhelt -, ezért Braun szerint „meglehetősen problémás”.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/APA

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »