Brexit: bennmaradással kampányolnak a Liberális Demokraták

A brit Liberális Demokraták kormányra kerülve leállítják a Brexitet, és az ebből eredő több tízmilliárd font többletjövedelmet a közszolgáltatások fejlesztésére fordítják – mondta Jo Swinson, a harmadik legnagyobb országos brit parlamenti erő vezetője és miniszterelnök-jelöltje a párt keddi londoni kampánynyitó nagygyűlésén.

Jo Swinson kijelentette: aki a december 12-ére kiírt előrehozott parlamenti választáson a Liberális Demokratákra szavaz, arra szavaz, hogy az Egyesült Királyság az Európai Unió tagja maradjon.

Swinson szerint a brit EU-tagság megőrzéséből 50 milliárd font (több mint 19 ezer milliárd forint) anyagi előnye származna a brit gazdaságnak, és ezt a „bennmaradási bónuszt” a párt teljes egészében közszolgáltatási infrastrukturális beruházásokra – köztük az oktatási rendszer és a jóléti szolgáltatások fejlesztésére – fordítaná.

  • 2016-ban még megtakarításról volt szó
Fenti kijelentés már csak azért is érdekes, mert 2016-ban a szavazók éppen olyan kampányszlogenekkel szembesültek, melyek szerint a Brexit által elérhető megtakarításokat használnák fel a közszolgáltatások fejlesztésére, az egészségügyi rendszer (NHS) javítására. Részben éppen ezért nyertek a kilépéspártiak. A brit belpolitika szépsége, hogy most gyakorlatilag ugyanezen szlogen mentén lehet a bennmaradásra voksolni…

A Liberális Demokraták számításai szerint ha az Egyesült Királyság az EU tagja marad, a brit hazai össztermék (GDP) értéke a 2024-2025-ös pénzügyi évben 1,9 százalékkal lenne magasabb annál a szintnél, amelyet a brit gazdaság a Brexit után addig az évig elérhetne. A párt szakértői szerint ebből eredne az erre az öt évre számított 50 milliárd font többletjövedelem.

Független elemzőintézetek modellszámításai is azt valószínűsítik, hogy a Brexit hosszú távon több tízmilliárd font veszteséget okoz a brit gazdaságnak. A National Institute of Economic and Social Research (NIESR) nevű tekintélyes londoni gazdasági-társadalmi kutatóközpont minap bemutatott új, 30 oldalas tanulmánya szerint a brit GDP-érték már most 2,5 százalékkal alacsonyabb annál a szintnél, amelyet a Brexitről döntő, 2016 júniusában tartott népszavazás nélkül mára el lehetett volna érni.

A cég szerint azonban ez csak a kezdeti hatás, és a brit hazai össztermék a Brexit után minden évben, folyamatosan 3,5 százalékkal kisebb lesz annál, mint amennyit a brit gazdaság a folytatódó EU-tagság esetén megtermelhetne az adott években. A NIESR számítási modellje azt mutatja, hogy ez a következő tíz évben 70 milliárd font veszteséget okoz a brit gazdaságban, akkor is, ha az Egyesült Királyság rendezett módon, megállapodással lép ki az EU-ból.

A Munkáspárt óvatosabb

Jeremy Corbyn, a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője nem állt ki nyíltan a bennmaradás mellett, szerinte egy új Brexit-megállapodást kell elérni, és ezt kell népszavazásra bocsátani, a bennmaradás lehetőségét is felkínálva a választóknak.

A Liberális Demokraták vezetője a párt keddi nagygyűlésén erőteljesen bírálta Jeremy Corbynt, Jo Swinson szerint Corbyn képtelen egyenes választ adni arra, hogy kormányra kerülése esetén „mit kezdene a Brexittel”. Jo Swinson hozzátette: a Munkáspárt és a Boris Johnson miniszterelnök vezette Konzervatív Párt egységes állásponton van a Brexit kérdésében. „Vörös vagy kék – egyaránt Brexitet jelent” – fogalmazott a brit liberálisok vezetője a Munkáspárt és a konzervatívok színeire utalva.

Jeremy Corbyn ugyanakkor a Liberális Demokratákat bírálta a Labour keddi kampánygyűlésén mondott beszédében. Corbyn szerint ugyanis a liberálisok a Brexit leállítását célzó programjukkal figyelmen kívül hagyják a kilépésről döntő 2016-os népszavazás eredményét.

A délkelet-angliai Harlow városában tartott kampányrendezvényen a Munkáspárt vezetője kijelentette: kormányra kerülve a párt kivenné a Brexitet a politikusok kezéből és a népre bízná a döntést. Ez azonban nem az EU-tagságról 2016-ban tartott népszavazás megismétlése lenne: a Labour által tervezett referendumon arról lehetne dönteni, hogy az Egyesült Királyság egy „észszerű” megállapodás alapján lépjen ki az EU-ból, vagy maradjon az unió tagja – mondta Corbyn.

Hozzátette: ha a Munkáspárt megnyeri a decemberi választásokat, első feladata lesz egy észszerű Brexit-megállapodás elérése az EU-val, és az erről szóló tárgyalások nem tartanának három hónapnál tovább. Az egyezmény alapján London új vámuniós viszonyrendszert alakítana ki az EU-val, emellett szoros kapcsolatban maradna az unió egységes belső piacával. A Munkáspárt ezt az egyezményt terjesztené népszavazásra, a bennmaradás lehetőségét is felkínálva a szavazólapon – mondta Jeremy Corbyn a keddi kampánygyűlésen.

  • Előzmények:

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

Hogyan védd a lábaidat, ha sokat állsz? (x)

Vannak olyan szakmák, olyan munkakörök, amelyekben kifejezetten sokat kell állni. Akár egyhelyben, akár folyamatos mozgásban vagyunk, a lábunk nagy terhelésnek van kitéve. Hosszú távon ez okozhat lábdagadást, visszereket, súlyosabb esetben pedig trombózist is.

Read More »