Az USA több katonát küld a szíriai olajmezőkhöz

Az Egyesült Államok megerősíti katonai jelenlétét Szíriában annak érdekében, hogy megakadályozza az Iszlám Állam terrorszervezet harcosainak hozzáférését a területen található olajmezőkhöz és az azokból származó bevételekhez – jelentette ki az amerikai védelmi miniszter pénteken Brüsszelben.

Mark Esper a NATO-tagországok védelmi minisztereinek kétnapos tanácskozását követően tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az Egyesült Államok fenntartja csökkentett jelenlétét Szíriában. Az amerikai csapatok fő célja annak biztosítása, hogy az Iszlám Államot a lehető legkisebb területre szorítsák vissza, és a terrorszervezet ne tudja visszaszerezni az olajmezők ellenőrzését. „Az Egyesült Államok szíriai missziójának célja ugyanaz marad, mint a kezdetekben: az Iszlám Állam legyőzése” – fogalmazott.

Újságírói kérdésre válaszolva hozzátette, hogy Törökország Észak-Szíriában vezetett hadművelete „indokolatlan” volt, a legutóbbi jelek is azt mutatják, hogy Ankara rossz irányba haladt.

Esper üdvözölte a harcok leállítását és arra szólította fel Ankarát, hogy tartsa tiszteletben a humanitárius válság megfékezése, valamint a vallási és etnikai kisebbségek védelme érdekében vállalt kötelezettségeit, vizsgálja ki a háborús bűncselekményekkel kapcsolatos vádakat és tartsa ellenőrzése alatt az Iszlám Állam tagjai közül kikerült foglyait.

Brüsszel, 2019. október 24.
Mark Esper amerikai védelmi miniszter előadást tart a NATO kétnapos védelmi miniszteri értekezletére készülve Brüsszelben 2019. október 24-én.
MTI/AP/Francisco Seco

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a szövetség következő, Londonban tervezett, december eleji csúcstalálkozóját előkészítő ülésen a védelmi miniszterek egyetértettek abban, hogy a szíriai konfliktust politikai eszközökkel kell rendezni, mégpedig a helyi politikai erők bevonásával. Hozzátette: nem szabad megengedni, hogy a térségben tevékenykedő terrorszervezet újra megerősödjön és újabb területet szerezve magának védtelen civilek életét veszélyeztesse.

Tájékoztatása szerint a német védelmi miniszter bemutatta a Szíria északkeleti részén tervezett, úgynevezett biztonsági övezet létrehozásának lehetőségeiről szóló tervét. Annegret Kramp-Karrenbauer elképzelése szerint a NATO és Oroszország együttműködésével, nemzetközi ellenőrzés alatt álló biztonsági övezetet kell kialakítani a török-szíriai határvidék szíriai oldalán. A legfőbb cél a térség helyzetének stabilizálása, a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet elleni küzdelem folytatása és a szíriai polgárháború lezárását szolgáló alkotmányozási folyamat előmozdítása.

„Fontos, hogy továbbra is minden lehetőséget megvizsgáljunk egy fenntartható megoldás megvalósítása érdekében” – fogalmazott Stoltenberg.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A hibrid fenyegetésekre adható válaszok, valamint a nemzeti ellenálló képesség fokozásának érdekében a szövetségesek abban állapodtak meg, hogy frissítik a NATO és a civil távközlés vonatkozó alapkövetelményeit, amelyek egyebek mellett alapos kockázat- és sebezhetőségi értékelést foglalnak magukban – mondta a NATO-főtitkár.

Tájékoztatása szerint „egyértelműen pozitív tendencia figyelhető meg a védelmi kiadásokat érintő kötelezettségvállalások teljesítése terén”. „Vannak azonban olyan tagállamok, amelyek még mindig adósak a 2024-ig teljesíteni kívánt célkitűzés megvalósítási tervével, miszerint bruttó hazai termékük (GDP) két százalékát a védelmi kiadásokra fordítják” – tette hozzá a főtitkár.

Elmondta azt is, hogy a szövetségesek megerősítették: továbbra is elkötelezettek az afganisztáni rendezés mellett, illetve támogatják az afgán biztonsági erők képzését és finanszírozását célzó békemisszió munkáját. „A NATO hozzájárulása erősíti az afgán erők hatékonyságát, hogy még eredményesebben tudjanak harcolni a területen tevékenykedő terrorista csoportokkal szemben, és meg tudják teremteni a béke feltételeit” – fogalmazott Stoltenberg.

Forrás: MTI

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »