Az EU, Norvégia és Izland összefog az éghajlatváltozás káros hatásai ellen

Az Európai Unió, Izland és Norvégia pénteken Brüsszelben megállapodott abban, hogy erősítik az együttműködésüket, hogy 2030-ra legalább 40 százalékkal csökkentsék az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását.

Az éghajlatváltozás káros hatásai elleni együttműködés az Európai Gazdasági Térségről (EGT) szóló megállapodás alapján zajlik. Ennek keretében az EGT illetékes bizottsága pénteken úgy határozott, hogy kulcsfontosságú jogszabályokat épít be a EU jogrendszerébe.

Izland és Norvégia 2008 óta vesz részt az EU 2005-ben létrehozott kibocsátás-kereskedelmi rendszerében (EU ETS). A rendszer célja az iparban keletkező üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése és a klímaváltozás megfékezése.

Az EU, amely a harmadik legnagyobb szén-dioxid-kibocsátó a világon, azt az ambiciózus célt tűzte ki maga elé, hogy 2030-ra 40 százalékkal csökkenti a károsanyag-kibocsátást az 1990-es adatokhoz képest.

A következő évtizedben az EU, Norvégia és Izland fokozni kívánja az éghajlatváltozás elleni küzdelemmel kapcsolatos együttműködését azáltal, hogy összehangolja az EU ETS-en kívüli ágazatok – nevezetesen a mezőgazdaság, a közlekedés, a hulladékgazdálkodás és az épületek – üvegházhatású gázkibocsátásának csökkentését. Emellett a megállapodás fontos eleme még, hogy fokozzák a széndioxid-kivonás földhasználat és az erdőgazdálkodás általi előnyeit.

A pénteki egyezmény az EU és az említett országok közötti szoros együttműködés eredménye, amely megerősíti a politikai szerepvállalást a klímaváltozás elleni küzdelemben.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Közúton kinyíltak a magyar határok

A rendőrség közleménye szerint korlátozás nélkül utazhat Magyarországra állampolgárságtól függetlenül az, aki - a polgári légijárművel történő beutazást leszámítva - Horvátország, Ausztria, Románia, Szerbia, Szlovákia és Szlovénia területéről lép Magyarországra.

Read More »

Piaci körkép: ma is lefelé próbálkozik a DAX

Enyhe mínuszt mutatnak a főbb európai indexek szerdán, a kereskedés laposan kezdődött, de később ereszkedni kezdtek az árfolyamok. A Daimler a saját akkumulátorgyártás lehetőségeit vizsgálja, mivel a Daimler és a Farasis Energy által 2019-ben megkötött megállapodás akadozik.

Read More »