Jövő héten találkozik Erdogan és Putyin

Az orosz elnök szíriai különmegbízottja és a török elnöki szóvivő csütörtökön megállapodott arról, hogy Ankara és Moszkva továbbra is együttműködik Szíria területi épségének ügyében.  – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség a török elnöki szóvivő hivatalának közleményére hivatkozva.

A beszámoló szerint Alekszandr Lavrentyjev és Ibrahim Kalin ankarai találkozóján abban egyezett meg, hogy meg kell előzni minden olyan fenyegetést, amelyet a terrorszervezetek jelentenek Szíria területi épségére. Az Anadolu a terrorszervezetek között sorolta fel a dzsihadista Iszlám Államot (IÁ), a szakadár Kurdisztáni Munkáspártot (PKK), valamint a Törökország által terrorszervezetnek tekintett Népvédelmi Egységek (YPG) észak-szíriai kurd milíciát és a Demokratikus Egység Pártja (PYD) észak-szíriai kurd politikai tömörülést.

A hírügynökség azt írta, hogy a török és az orosz fél csütörtökön a legutóbbi szíriai fejleményekről, azon belül az északkelet-szíriai török hadműveletről, az Idlíb tartományban, továbbá a Manbídzs körzetben kialakult helyzetről is beszélt. A találkozó során Ibrahim Kalin hangsúlyozta: a török offenzíva célja Ankara nemzetbiztonsági aggodalmainak eloszlatása, továbbá a törökországi szíriai menekültek biztonságos hazatérésének szavatolása. A tárgyalópartnerek végül áttekintették a szíriai polgárháború politikai megoldási folyamatával, illetve a szíriai alkotmányozó bizottság munkájával kapcsolatos fejleményeket – tette hozzá az Anadolu.

Bár a szíriai polgárháborúban Törökország a mérsékelt ellenzéki milíciákat, Oroszország viszont a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű kormányerőket támogatja, a felek az asztanai (nur-szultani) béketárgyalások keretében 2017 januárja óta keresik a politikai megoldást a konfliktusra.

A török hadsereg és helyi szövetségese, a Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) ellenzéki fegyveres csoport október 9-én indított hadműveletet Északkelet-Szíriában az YPG, továbbá az Iszlám Állam tagjai ellen. Törökország vállalta ugyanis, hogy átveszi a kurd fegyveres csoporttól a térségben raboskodó iszlamista szélsőségesek felügyeletét azon a területen, amelyet ellenőrzése alá von.

A csütörtöki török-orosz megbeszélésre azután került sor, hogy a damaszkuszi rezsim és az észak-szíriai kurdok vasárnapi egyezségét követően a kormányerők bevonultak egyes észak-szíriai területekre, hogy megvédjék azokat a török katonai akcióktól, és átvegyék a szíriai-török határ ellenőrzését a kurd milíciáktól. Ráadásul az orosz védelmi minisztérium a napokban azt közölte: a szíriai és a török hadseregek között orosz katonai rendészek járőröznek.

A szóban forgó térségek között van Manbídzs és Kobane is, ahová Törökország a korábbi tervei szerint ki akarta terjeszteni a hadműveletét az YPG jelenléte miatt. Manbídzs körzettel kapcsolatban Erdogan egy keddi nyilatkozatában rámutatott: nem gond, ha a szíriai kormányerők bevonulnak, mert az a saját földjük, csak az YPG ne maradjon ott.

Erdogan jövő hétfőn Szocsiban Vlagyimir Putyin orosz elnökkel fog tárgyalni Szíria ügyében, ezt Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön Moszkvában megerősítette.

Valamivel a török-orosz találkozót követően csütörtökön Erdogannál járt Mike Pence amerikai alelnök, miután Donald Trump Ankarába küldte őt abban a reményben, hogy sikerül tűzszünetet kieszközölnie a török és kurd erők között Északkelet-Szíriában.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »