Meglepetést okozott a kínai jegybank döntése

A piacok meglepetésére nem változtatott a referencia kamatlábakon a kínai jegybank hétfőn, jelezve, hogy Peking igyekszik elkerülni a monetáris politika túlzott lazítását, mert attól tart, még tovább növelné az eladósodottság amúgy is magas szintjét.

Az egyéves hitelek referenciakamata (Loan Prime Rate/LPR) 4,20 százalékon, az ötéveseké pedig 4,85 százalékon maradt, mindkét érték azonos a szeptemberben rögzítettekkel. A Reuters hírügynökség által megkérdezett elemzők arra számítottak, hogy az egyéves hitelek referenciakamatát 20 bázisponttal csökkenti a központi bank.

A kínai jegybank (PBOC) a hitelkamatok régóta várt reformjának keretében augusztusban jelölte ki az LPR-mutatót az újonnan folyósítandó hitelek referenciakamatának, hogy így próbálja visszaszorítani a hitelezési költségeket.

A minden hónap 20-án meghirdetett referenciakamatot a jegybank 18 kereskedelmi bank legjobb ügyfeleinek nyújtott hitelek kamatainak átlagát és a jegybank középtávú likviditási hiteleinek (MLF) kamatát figyelembe véve állapítja meg. Ez a referenciakamat szolgál iránymutatásként a többi bank számára a hitelkamatok meghatározásában.

Frances Cheung, a Westpac ausztrál nagybank elemzője szerint a döntés nem azt jelenti, hogy nem csökkentik tovább az LPR-mutatót. Az elemző arra számít, hogy a jövőben nagyon lassú ütemben folytatják a referenciakamatok szintjének mérséklését.

Kína gazdasága a vártnál kisebb mértékben nőtt a harmadik negyedévben, mivel az Egyesült Államokkal vívott ádáz kereskedelmi háború visszavetette az ipari termelést. A kínai statisztikai hivatal múlt pénteken közölt adatai szerint a bruttó hazai termék (GDP) éves összevetésben 6,0 százalékkal nőtt, ami 1992 első negyedéve óta a leglassabb ütem. Elemzők 6,1 százalékos GDP-növekedést vártak a második negyedévben mért 6,2 százalék után.

A kínai kormány lehetőségei korlátozottak a gazdaság élénkítését illetően, mivel tartanak a hitelkockázatok növekedésétől és egy esetleges ingatlanbuborék kialakulásától. A kormány az elmúlt egy évben egy sor intézkedéssel – egyebek mellett adócsökkentéssel és a hitelezési szabályok enyhítésével – igyekezett lendületet vinni a gazdaságba.

A kínai gazdaság egyre inkább megsínyli a kereskedelmi háborút

A kínai bankközi devizapiac nem reagált érdemben az új referenciakamatokról hozott döntésre.

A jüan erősödött a dollárhoz képest, miután a központi bank hétfőn 7,0680 jüan/dollárban – ötheti csúcson – szabta meg a középárfolyamot a piacok nyitása előtt. Ez 10 pippel erősebb a pénteki 7,0690/dollárnál. A piaci hangulatot megerősítette a jegybankelnök hétvégi nyilatkozata is, miszerint a jüan árfolyama a gazdasági és piaci fundamentumoknak megfelelő szinten áll.

A Kínán belüli (onshore) piacon hétfőn nyitáskor 7,0680 jüanon cserélt gazdát a dollár, a kereskedés félidejében pedig 7,0678 jüanon jegyezték az amerikai devizát. A Kínán kívüli (offshore) piacon félidőben 7,0667 jüanon állt a dollár jegyzése.

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »