Gőzerővel zajlik a török offenzíva Szíriában

Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn arra utalt, hogy a török hadsereggel szövetséges Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) nevű arab ellenzéki milícia az északkelet-szíriai offenzívával párhuzamosan betörhet az északnyugati, ugyancsak a Népvédelmi Egységek (YPG) kurd fegyveresei által ellenőrzött Manbídzs térségébe is. A török államfő az isztambuli Atatürk repülőtéren tartott sajtótájékoztatót, mielőtt Azerbajdzsánba indult hivatalos látogatásra.

Erdogan kifejtette: Törökország és az Egyesült Államok annak idején arról állapodott meg, hogy az YPG – amelyet Ankara terrorszervezetnek, Washington ugyanakkor szövetségesének tekint – 90 napon belül elhagyja Manbídzs térségét. Rámutatott: több mint egy év eltelt, de a kurd milícia még mindig nem vonult ki onnan.

A török elnök jelezte: „Manbídzs tényleges birtokosai, arab testvéreink be fognak oda lépni. Ankara pedig biztosítani fogja belépésüket és ottani biztonságukat.” Törökország Manbídzs ügyében meghozta a döntését, és most a „megvalósítás fázisában van” – nyomatékosította, vélhetően arra emlékeztetve, hogy Törökország 2018 második felében számos alkalommal kilátásba helyezett egy manbídzsi hadműveletet.

Donald Trump amerikai elnök tavaly év végén bejelentette, hogy kivonják az amerikai csapatokat Szíriából. A török offenzívától tartva a kurdok december végén azzal a kéréssel fordultak Damaszkuszhoz, hogy vezényeljen katonákat Manbídzs térségébe. A szíriai kormány még aznap eleget tett a kérésnek. Az egyezség értelmében idén január elején kivonult Manbídzsból az YPG 400 harcosa, de nem közölték, hogy hány harcosuk maradt a városban.

Az Ihlas török hírügynökség hétfőn azt jelentette, hogy az északkelet-szíriai offenzívával párhuzamosan az Eufrátesz folyó nyugati partjára, tehát a 2016 augusztusa óta török fennhatóság alatt álló területekre is érkeztek török csapatok, harckocsik, páncélautók és katonai személyzet.

Az Ihlas úgy tudja, hogy a katonák pontonhidat építenek és átlépnek az Eufrátesz keleti oldalára, az YPG fennhatósága alatt álló területekre. Ankara a szerda óta zajló Béke Forrása fedőnevű északkelet-szíriai hadművelet keretében állítása szerint már ellenőrzése alá vonta a határ menti Rász el-Ajn és Tell-Abjad városát, az új célpont pedig nyugatról bevenni a szintén határ mentén fekvő Kobanit.

Rasz al-Ein, 2019. október 14.
Bombatalálatot kapott célpont a török határnál levő szíriai Rasz al-Ein városban 2019. október 13-án. A szíriai kurdok megállapodtak Damaszkusszal a szíriai kormányerők telepítéséről a török határ mentén, hogy segítséget nyújtsanak a kurdok vezette Szíriai Demokratikus Erőknek (SDF) a török offenzíva megállításához. Recep Tayyip Erdogan török elnök szerint a török hadsereg és szövetséges milíciája eddig 109 négyzetkilométert vont ellenőrzése alá Északkelet Szíriában. Törökország október 9-én indított offenzívát a térségben a Népvédelmi Egységek (YPG) kurd milícia ellen.
MTI/EPA/Erdem Sahin

Az YPG-vezette Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű kurd-arab ernyőszervezet vasárnap szíriai kormányerők telepítéséről állapodott meg Damaszkusszal a török határ mentén, hogy segítséget nyújtsanak a török offenzíva megállításához, valamint „azoknak a területeknek a felszabadításában, ahová a török hadsereg a zsoldosaival együtt behatolt”. A megállapodás értelmében a kormánykatonák az SDF-fel együtt ellenőrzésük alá vonják a Kobánihoz közeli határszakaszt. A szíriai állami média hétfői jelentése szerint ez meg is kezdődött – a szíriai hadsereg bevonult a kurd kézen lévő Tabka, Rakka és Aín-Issza városokba, valamint több környező faluba.

Erdogan hétfőn – az ezt keresztező török terveket illetően – úgy vélte, hogy Kobaniban „nem lesz gond”, mert a Damaszkuszt támogató Oroszország „pozitívan áll” a dologhoz.

Forrás: MTI/Reuters/AP/dpa

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »