Irán és Algéria is a török hadművelet ellen szólalt fel

A Bassár el-Aszad szíriai elnökkel szövetséges Irán kormánya csütörtökön felszólította Törökországot, hogy azonnal hagyjon fel támadásaival Szíria északi részén, és vonja ki csapatait az országból. A katonai műveletet csütörtökön Algéria is elutasította.

A Törökország által a szíriai kurd milíciák ellen indított katonai művelet nagyarányú emberi áldozatokat és komoly anyagi károkat fog okozni – figyelmeztetett egy közleményben az iráni külügyminisztérium. Irán megérti Törökország biztonsággal kapcsolatos aggályait, de úgy véli, hogy egy katonai akció nem fog enyhíteni ezen a helyzeten – fogalmazott a tárca.

“A térségben jelenleg uralkodó helyzet a külföldi beavatkozás eredménye, különösen az Egyesült Államok részéről” – hangsúlyozta az iráni külügyminisztérium.

A szöveg szerint Teherán készen áll arra, hogy közvetítsen Törökország és Szíria között, de úgy gondolja, hogy “a feszültség feloldása csakis békés intézkedésekkel, valamint Szíria nemzeti szuverenitásának és területi integritásának tiszteletben tartásával lehetséges”. Haszan Róháni iráni elnök szerdán azt mondta, hogy a stabilitás Szíria északi részén csakis a szíriai hadseregtől függ, és a kurdoknak támogatniuk kell az Aszadhoz hű erőket.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Az AP amerikai hírügynökség szerdai jelentése szerint a Washington által támogatott szíriai kurd csoport azzal a kéréssel fordult Oroszországhoz, Aszad másik szövetségeséhez: segítsen tető alá hozni tárgyalásokat a damaszkuszi székhelyű szíriai kormánnyal. A szíriai kurd vezetés egy szerdai közleményben jelezte: pozitívan reagál Moszkvának azokra a felhívásaira, amelyek arra ösztönzik a kurdokat és a szír kormányt, hogy rendezzék nézeteltéréseiket tárgyalások útján.

A török katonai beavatkozás elsősorban a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia ellen irányul, amelyet a NATO-szövetséges Egyesült Államok kiképzett és modern fegyverekkel látott el az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni harc során. Ankara az YPG-t biztonsági fenyegetésnek és terrorszervezetnek tartja, mert szerinte a szíriai kurd fegyveresek a Törökországban tevékeny Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szakadárjainak szövetségesei.

Török katonák bevetésre készülnek a Béke Forrása fedőnevű hadművelet kezdetén a Szíriával közös határnál, a délkelet-törökországi Sanliurfa tartomány Akcakale településénél 2019. október 9-én. MTI/EPA

Újabb front nyílhat a szíriai háborúban

Hivatalosan is elindult a török hadművelet Szíriában

Az iráni parlament elnöke, Ali Laridzsáni csütörtökön lemondta hivatalos isztambuli útját a török offenzívára válaszul. A török offenzívát több ország, köztük számos arab állam is elítélte. Az Arab Liga tagállamainak külügyminiszterei szombaton Egyiptom kérésére rendkívüli ülést tartanak, hogy megvitassák – mint fogalmaznak – “az Arab Liga egyik tagállamának szuverenitása elleni elfogadhatatlan támadást”.

A katonai műveletet csütörtökön Algéria is elutasította, és teljes támogatásáról biztosított Szíria szuverenitása és területi integritása iránt – jelentette az ENTV, az algériai állami televízió.

“Algéria ismételten, kategorikusan elutasít bármely olyan katonai beavatkozást, amely aláássa a szíriai állam szuverenitását” – fogalmazott egy közleményben a külügyminisztérium, utalva a török hadműveletre.

Forrás: MTI/EFE/Hszinhua

Friss hírek

Sokan szavaznak levélben az idei német választáson

A német választók szeptember 26-án, jövő vasárnap szavazhatnak majd személyesen a Bundestag összetételéről, de a választás valójában már augusztus 16-án elkezdődött - ekkor nyílt meg a levélszavazás lehetősége. Az előzetes jelek szerint a koronavírus-járvány miatt minden korábbinál többen szavaznak levélben.  

Read More »

Célegyenesben a veszteséges Air India privatizációja

Az indiai kormányzat még a koronavírus-járvány előtt jelentette be, hogy teljes egészében megválna az Air India légitársaságtól, amely már a vírusválság előtt is jelentős adósságot halmozott fel. Korábban a tulajdonrész felének értékesítésével próbálkoztak, de akkor nem akadt egyetlen ajánlattevő sem.

Read More »