Közös gazdasági térség kialakításán munkálkodnak a nyugat-balkáni országok

Szerbia, Albánia és Észak-Macedónia úgynevezett mini schengeni övezetet alakítana ki, hogy 2021-re megkönnyítsék az emberek, áruk, szolgáltatások és a pénz forgalmát a térségben – hangzott el csütörtökön a három ország Újvidéken tartott csúcstalálkozóján.

Aleksandar Vucic szerb elnök, valamint Edi Rama albán és Zoran Zaev észak-macedón miniszterelnökök közös sajtótájékoztatóján elhangzott: az a cél, hogy állampolgáraik két év múlva már személyi igazolvánnyal is beléphessenek egymás országaiba, és az összehangolt törvénykezés megkönnyítse az áruforgalmat és a munkavállalást az országok között. Hozzátették: mindhárom ország lakói megérdemlik a jobb életet és a magasabb életszínvonalat.

Vucic közölte, hogy bizonyosan csökkenthető a teherforgalmat érintő többórás várakozási idő, és ezzel serkenthető a gazdaság, a várakozás rövidülésével megtakarított pénzt pedig fizetésemelésekre lehet fordítani. Elmondta, hogy a Világbank adatai szerint a teherautók éves szinten mintegy 26 millió órán át vesztegelnek a három ország határán. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a Nyugat-Balkán országait tekintve az átlagos munkanélküliségi arány 19,1 százalékos, ezt pedig mindenképpen szeretnék jelentősen csökkenteni. Mint mondta: az egységes gazdasági tér lehetővé tenné a munkavállalást egymás országaiban, ezzel pedig csökkenne a munkanélküliek száma is.

Aleksandar Vucic szerb elnök (k), valamint Edi Rama albán (b) és Zoran Zaev észak-macedón (j) miniszterelnökök a közös sajtótájékoztatójukat követően 2019. október 10-én. (EPA/ANDREJ CUKIC)

Edi Rama rámutatott, hogy ugyan most csak három ország vezetői találkoztak, de az elfogadott nyilatkozatban végig „nyugat-balkáni hatokról” van szó, vagyis Bosznia-Hercegovina, Koszovó és Montenegró sem maradna ki a szabad mozgás adta lehetőségekből. Kiemelte, hogy előre kell tekinteni, a jövő felé kell fordulni. „Nem maradhatunk a múltunk foglyai” – húzta alá az albán kormányfő.

Zoran Zaev szerint nem szabad megelégedni az eddig elért célokkal, a nyugat-balkáni országoknak és vezetőiknek mindig újabb és újabb feladatokat kell teljesíteniük. Versenyképes, a befektetők számára vonzó és lakói számára élhető térséget kell létrehozni, amely a nemzetközi közösség tiszteletét is kivívja. Az észak-macedón kormányfő szerint a kezdeményezéssel az országok azt üzenik, hogy a Balkán már nem „puskaporos hordó”, hanem egy 21. századi régió.

A szerb, az albán és az észak-macedón vezető megállapodott abban, hogy november 10-én, az észak-macedóniai Ohridban újra tárgyalóasztalhoz ül, és már konkrét elképzelésekkel áll elő a közös gazdasági tér kialakításával kapcsolatban.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »