Ideje, hogy az USA kiálljon Hongkong mellett

A világ hónapok óta figyeli az egyre mélyülő hongkongi káoszt. Twitteren hangot adni a nemtetszésnek nem elég. Washingtonnak világossá kell tennie: elvárja Pekingtől, hogy teljesítse kötelezettségvállalásait – és válaszlépésekre számíthat, amennyiben nem teszi.

A Hongkongban zajló események jól szemléltetik a Kína jelentette kihívást és az Egyesült Államok jelenlegi megközelítésének korlátait. Az USA-nak sok esetben együtt kell működnie Kínával – például az éghajlatváltozás terén -, ugyanakkor keménynek kell mutatkoznia, amikor érdekeit és az általa képviselt értékeket veszélyeztetik.

Kína gazdaságpolitikája aláássa az amerikai munkavállalók helyzetét. Katonai ambíciói és kényszerítő erejű diplomáciája Ázsia-szerte és azon túl is veszélyezteti a békét. Az otthoni elnyomás – beleértve az ujgur kisebbséggel való bánásmódot -, valamint a külföldi normák elleni támadások pedig világszerte a liberális értékek bomlasztásával fenyegetnek.

Annak ellenére, hogy Peking megígérte: fenntartja Hongkong autonómiáját, az utóbbi években rendre azon munkálkodott, hogy aláássa a kulcsfontosságú demokratikus intézményeket. A helyzet odáig fajult, hogy a városban tüntetéshullám kezdődött – a demonstrálók eleinte a kiadatási törvény tervezett módosítása ellen tiltakoztak, majd a tömeges felvonulások demokratikus reformokat követelő, az erősödő pekingi befolyást elutasító és a Carrie Lam hongkongi kormányzó távozását követelő tiltakozásokká nőtték ki magukat.

Hongkong kormánya sajnos elnyomással és növekvő erőszakkal válaszolt – a legújabb fejlemény, hogy Lam már a kínai hadsereg beavatkozását is kilátásba helyezte arra az esetre, ha “a várost hónapok óta béklyóban tartó felkelés” elfajul.

Hongkong, 2019. október 6.
Maszkot visel a kormányellenes tüntetés egyik résztvevője Hongkong belvárosában 2019. október 6-án. Carrie Lam hongkongi kormányzó két nappal korábban bejelentette, hogy október 5-től az illegális és engedély nélküli tüntetéseken mindenkinek tilos lesz olyan maszkot viselnie, amely eltakarja az arcot.
MTI/EPA/Miguel Candela

És ahelyett, hogy Donald Trump amerikai elnök kiállna a hongkongi emberek mellett, rendre ugyanazt a félreérthetetlenül világos és veszélyes üzenetet közvetíti Kína felé: az Egyesült Államokat nem érdekli Hongkong és a tüntetések üzenete, csak és kizárólag egy olyan kereskedelmi megállapodás kiharcolása, amely az elnök saját érdekeit szolgálja.

Hongkong egyedülálló szerepet játszik a globális gazdaságban, ezért gazdaságilag alapvető fontosságú Kína számára. Ez a szerep azonban csak akkor tartható fenn, ha megengedik a városnak, hogy megőrizze demokratikus irányultságát és hagyományait. Az Egyesült Államoknak szintén érdeke Hongkong folyamatos gazdasági sikere – az USA  2018-ban 67 milliárd dollárnyi kétoldalú kereskedelmet folytatott a várossal. Az erőteljes kínai beavatkozás így sokkhatást eredményezhet a globális gazdaságban, ráadásul egy már amúgy is elég törékeny helyzetben.

Az Egyesült Államok hongkongi helyzettel kapcsolatos hozzáállásának a Kínához való reális megközelítésen kell alapulnia. Ahhoz, hogy megértsük Peking motivációit, a harcias Twitter-bejegyzéseknél és a semmitmondó kétoldalú egyeztetéseknél jóval többre van szükség – nem is beszélve a koordinálatlan és sokszor eredménytelen büntetővámokról, amelyek hatása leginkább az átlag-amerikaiakat érinti.

Az Egyesült Államoknak egyértelmű üzenetet kell küldenie, miszerint ő és szövetségesei elvárják Kínától, hogy teljesítse kötelezettségvállalásait – ha pedig ez nem valósul meg, Peking kemény válaszra számíthat. Hogy célba juttassa ezt az üzenetet, a Trump-adminisztrációnak két dolgot kell meglépnie.

Először is le kell állítania a rendőri felszerelések Hongkongba irányuló exportját. A tüntetők külön, független vizsgálatot követelnek annak kiderítésére, hogy voltak-e rendőri túlkapások a demonstrálókkal szemben. Egy esetleges ilyen vizsgálat eredményének közzétételéig az Egyesült Államoknak kötelessége lenne leállítani mindennemű biztonsági, rendőri vagy megfigyelő berendezés exportját a városba.

Másodszor, ideiglenes védett státuszt kellene biztosítania a hongkongi lakosok számára, akik az Egyesült Államokba utaznak, amíg nem biztosak abban, hogy nem büntetik meg őket a békés gyülekezéshez való jog gyakorlásáért.

A jelenlegi helyzetet párbeszéd útján, békésen kell megoldani, mindazonáltal nem árt, ha az USA Kína tudomására adja, hogy Hongkongnak van egy igen erős szövetségese.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Foreign Policy / Kitekintő

Friss hírek

Katonákkal pótolják a brit kamionsofőröket

A Brit Nemzeti Statisztikai Hivatal adatai szerint a kamionsofőrök összesített száma a korábbi 305 ezerről 235 ezerre csökkent az elmúlt egy évben. A sofőrhiány súlyos ellátási gondokat okozott az üzemanyag-ellátásban, így ideiglenesen a katonaságból irányítanak át sofőröket.

Read More »

Kamatemelésre készül a brit jegybank

A Bank of England kormányzója szerint a kereslet a vártnál kisebb mértékben terelődött át az árukról a szolgáltatásokra a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak múltával - ez azért lenne fontos, mert a szolgáltatási szektor állítja elő a brit hazai össztermék hozzávetőleg 80 százalékát. Eközben viszont csúcsra futott az infláció.

Read More »

Hétindító elemzés: euró-dollár, Nasdaq és arany

A mai videóban az EUR/USD, az US100, azaz a Nasdaq index és az arany ármozgásai szerepelnek. A Nasdaq egy rendkívül szép, a Surf vonalak által visszaigazolt piaci mozgást hajtott végre. Az egyes zónából való kitörés fellendülést hozhat az amerikai index grafikonján, tehát az elit százas támadhatja a hármas zónát.

Read More »