Kijárási tilalom jöhet Hongkongban

Kijárási tilalom bevezetését sürgette a hongkongi rendőrség, miután csütörtökre virradóra újabb összecsapások voltak a hatóságok és a tüntetők között. A rendőrségi közlemény szerint az elmúlt napok demonstrációinak erőszakos cselekményei miatt kellene a város vezetésének kijárási tilalmat bevezetnie.

Csütörtök este újabb összecsapások törtek ki azokat a jelentéseket követően, amelyek szerint a hongkongi kormány be akarja tiltani az arcot elfedő maszkot a nyilvános gyűléseken, hogy így próbálja meg elfojtani a tüntetéseket. A dpa német hírügynökség szerint Carrie Lam hongkongi kormányzó és kabinetje várhatóan pénteken ül össze, hogy megvitassák a maszkok esetleges tilalmát. A dpa megjegyzi, hogy a hongkongi tiltakozók közül sokan viselnek maszkot, hogy így rejtsék el személyazonosságukat a rendőrök elől.

  • Előzmények:

Órákkal az erről szóló hírek megjelenése után helyi lakosok tucatjai elkezdték a Tai Koo nevű földalatti állomáson őrt álló maszkos rohamrendőrök egy csoportját szapulni, amíg ez utóbbiak el nem hagyták az állomást. Az összecsapás az utcán fajult el, azt követően, hogy a rendőrség letartóztatott egy fiatal tüntetőt, akit egy túrabusznak kinéző járműbe tuszkoltak. A helyiek felháborodtak, és lehurrogták a rendőröket tettükért. A rendőrök paprikaspray-t vetettek be az előrenyomuló tömegre, mindhiába. A rendőrök ezt követően visszavonultak, majd visszatértek, és ezúttal könnygázt vetettek be a tömegoszlatáshoz.

Ugyancsak csütörtökön bejelentették, hogy vádat emelnek az ellen a 18 éves diák ellen, akit a héten lőttek meg egy kormányellenes tüntetésen. Tony Tsang ellen a vád hivatalos személy elleni erőszak. A fiatalembert, aki a keddi tüntetésen egy vascsővel támadt a rendőrökre, jelenleg kórházban ápolják, állapota stabil. A rendőrség szerint a fegyverhasználat teljesen jogszerű volt.

Diákok az előző napi tiltakozások során a rendőrök által éles lövedékkel tüdőn lőtt diáktársuk iskolája előtt Hongkongban 2019. október 2-án. A 18 éves tüntető túl van az életveszélyen, a golyót eltávolító műtét után állapotát stabilizálták. MTI/EPA/Jerome Favre

„A rendőrtiszt úgy érezte, hogy az ő és társainak élete veszélyben van” – indokolta Tang Ping-kung rendőrfőnök-helyettes a célzott lövés leadását, arra hivatkozva, hogy a rendőrnek „nagyon korlátozottak” voltak a lehetőségei, figyelmeztető lövés leadására sem elég helye, sem ideje nem volt. Ezért vizsgálat sem indul a rendőr ellen.

Kedden, a Kínai Népköztársaság megalakulásának 70. évfordulóján több helyszínen csaptak össze a hongkongi tüntetők és a rohamrendőrök. Az évfordulón több ezren vonultak az utcákra Hongkongban, azt követelve a Kínai Kommunista Párttól, hogy „adja vissza a hatalmat a népnek”. A városban hónapok óta tüntetnek az erősödő kínai befolyás ellen, demokratikus reformokat és a kormányzó távozását sürgetve.

Forrás: MTI/AP/dpa/Reuters

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »