Az USA most az ujgurok elnyomása miatt tett tiltólistára kínai cégeket

Az amerikai kormány tiltólistára tett 28 kínai vállalatot és más szervezetet, mert részt vesznek a muszlim ujgur kisebbség elnyomásában – jelentette be Wilbur Ross amerikai kereskedelmi miniszter hétfőn este.

A döntés értelmében az amerikai vállalatok nem értékesíthetnek amerikai gyártmányú termékeket az érintett kínai cégeknek és szervezeteknek. Az esetleges további értékesítésekhez – egyedi esetekben – a kereskedelmi tárca külön engedélyére lesz szükség.

A minisztérium közleménye szerint a tiltólistára helyezettek közvetve vagy közvetlenül felelőssé tehetők a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen élő ujgurok és más muszlim kisebbségi csoportok elnyomásáért.

„Az Egyesült Államok kormányzata és kereskedelmi minisztériuma nem tűrheti és nem is fogja tűrni az etnikai kisebbségek brutális elnyomását Kínában. Ez a lépésünk biztosítja majd, hogy az egyéni szabadság és a szabad vállalkozások világában kifejlesztett technológiáinkat ne használhassák fel védtelen kisebbségiek elnyomására” – írta közleményében Wilbur Ross.

Washington a Kínával folytatott kereskedelmi tárgyalások újabb fordulója előtt néhány nappal hozta meg e döntést. A feketelistára helyezett vállalatok és szervezetek – köztük például a Hikvision és a Dahua – főként mesterséges intelligenciával és lehallgató-megfigyelő berendezések gyártásával foglalkoznak.

A hangcsoui székhelyű Hikvision szóvivője – amerikai lapok jelentései szerint – élesen bírálta Washington döntését, leszögezve, hogy ez éppen hogy „akadályozni fogja a globális vállalatokat az emberi jogok javításában szerte a világon”.

Elemzők emlékeztetnek rá, hogy az Egyesült Államok idén májusban a Huawei kínai telekommunikációs óriás ellen hozott hasonló intézkedést, amikor azzal vádolta meg, hogy megszegte az Irán elleni szankciókat.

Emberi jogi szervezetek korábban többször beszámoltak róla, hogy az utóbbi időben szigorú rendőri megfigyelés alá vonták a hszincsiangi ujgur kisebbséget, amelynek nagyjából egymillió tagját tartják fogva átnevelő táborokban, s a kiterjedt megfigyeléshez arcfelismerő és adatelemző technológiákat használnak. Ezeket a vádakat a pekingi kormány visszautasítja, és azt állítja, hogy a szélsőségesség elleni küzdelem jegyében van szükség a szigorú biztonsági intézkedésekre, amelyek nem irányulnak célzottan egyetlen etnikai csoport ellen sem.

Erőszakos asszimilációval fejlődik a kínai álom

Kína életre hívta az 1984-et

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »