Magába olvasztja a Volvo motorgyártását a kínai anyavállalat

A kínai anyavállalat, a Geely magába olvasztja a Volvo Cars robbanómotor-fejlesztési és -gyártási üzletágát. A lépéssel a Geely önálló motorgyártó divíziót hoz létre a társasághoz tartozó Lotus, LEVC, Lynk és Proton márkák modelljeinek belsőégésű motorokkal és hibrid hajtásláncokkal való ellátására.

A Volvo Cars jelenleg évente 600 ezer belsőégésű motort gyárt, ami a Geely hasonló aktíváinak kapacitásával együtt évi kétmillióra emelkedik.

„A motorgyártó és -fejlesztő tevékenység integrálása méretgazdaságossági előnyökkel jár a konszern keretein belül, valamint csökkenti a beszerzési és fejlesztési költségeket” – tájékoztatta a Reuters hírügynökséget a Volvo Cars vezérigazgatója, Hakan Samuelsson. A göteborgi székhelyű svéd autógyár „ezt követően több figyelmet szentelhet a teljesen elektromos hajtású prémiumkategóriás modellek fejlesztésének” – mutatott rá.

„A belsőégésű motorok üzletágában valószínűleg már nem lehet növekedésre számítani, ezért is fontos a tevékenység konszolidálása és a szinergikus előnyök kihasználása a konszern keretein belül. Cégünk ezzel egy újabb lépést tett a járműtechnológia elektromosítása felé” – fogalmazott Samuelsson, majd hozzátette: a Volvo középtávon felhagy a dízelmotorok gyártásával és teljes egészében az elektromos és benzin-hibrid hajtású járművekre koncentrál majd, ami további nagy befektetéseket igényel az üzemagyag-befecskendezés, a turbófeltöltés és a fékezési energia-visszanyerési technológiák fejlesztésében.

A közös motorgyártó üzletág egyesíti a Volvo 3 ezer és a Geely 5 ezer alkalmazottat foglalkoztató aktíváit és nem jár munkahelyvesztéssel a svédországi üzemekben – közölte a Volvo Cars.

A Geely 2010-ben vásárolta meg a Ford Motor Co. amerikai autóipari konszerntől a Volvo Cars vállalatot. A Volvo kezdetben önállóan működött az új tulajdonos időszakában is, az utóbbi években azonban a Geely szorosabbra fűzte a konszern keretein belüli együttműködést. A Volvo szállítja már most is számos Geely modell motorját, valamint az anyavállalat Lynk márkájának a technológiáját.

A Volvo teljesen átáll elektromos és hibrid autókra

A Geely vezére szerint az autógyártóknak fel kell ébredniük, ha fenn akarnak maradni

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »