A Boeing még az idén újra a levegőbe küldené 737 MAX típusú gépeit

A Boeing még az idén ismét forgalomba állítaná vitatott 737 MAX típusú repülőgépeit – közölte Gordon Johndroe, a chicagói repülőgépgyár szóvivője kedden újságírókkal.

A szóvivő leszögezte: a gépek ismételt forgalomba állításáról szóló döntés ugyan a szövetségi légügyi hatóság kezében van, de a vállalat arra számít, hogy a pozitív döntés és az engedély hamarosan meglesz, és az idei év negyedik negyedében a 737 MAX-típusú gépek ismét repülhetnek.

Az amerikai szövetségi légügyi hatóság (FAA) ugyanakkor közleményben jelezte: a Boeing még mindig nem mutatta be a gépen végrehajtandó, a repülés engedélyezéséhez szükséges változtatások tervét. “Ebből következően még mindig nincs ütemtervünk a repülők ismételt forgalomba állításához” – fogalmazott a hatóság kommünikéje.

A Boeing 737 MAX típusú gépeivel az elmúlt egy esztendőben két tragikus katasztrófa is történt: tavaly októberben az indonéz Lion Air légitársaság vadonatúj gépe Indonézia partjainál, az idén februárban pedig az Ethiopian Airlines gépe a felszállás után zuhant le. A két katasztrófa csaknem 350 halálos áldozatot követelt. Mindkét esetben kiderült, hogy a pilóták korábban jelezték: baj van a gépekkel, a Lion Air gépének szerintük nem is lett volna szabad felszállnia.

Addisz-Abeba, 2019. március 10.
Az Ethiopian Airlines etióp légitársaság egyik Boeing 737-es gépe az addisz-abebai Bole Nemzetközi Repülőtéren 2019. március 10-én. A táraság ezzel azonos típusú, az etióp fővárosból, Addisz-Abebából Nairobiba közlekedő Boeing 737-es gépe 157 emberrel a fedélzetén Addisz-Abebától mintegy 60 kilométerre lezuhant.
MTI/EPA/STR

Az etiópiai katasztrófa után több légitársaság kivonta a forgalomból a vitatott repülőgép-típusokat, az FAA pedig mindaddig megtiltotta a gépek üzemeltetését, amíg a gyár nem korrigálta a típushibákat. Közben kiderült az is, hogy a Boeing vezetése már az indonéziai katasztrófa előtt tisztában volt a 737 MAX típusú gépek hibáival, de hallgatott róluk.

Dennis Muilenburg, a Boeing elnök-vezérigazgatója szerdán számol be a nyilvánosság előtt a gyár tervezett lépéseiről.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek