Netanjahu kapta a kormányalakítási megbízást Izraelben

Reuven Rivlin államfő Benjámin Netanjahut, a jobboldali Likud párt elnökét kérte fel szerdán az új izraeli kormány megalakítására. Az államfő azért döntött az eddigi miniszterelnök személye mellett, mert a legtöbben – ötvenöten – őt ajánlották a szeptember 17-i előrehozott parlamenti voksoláson megválasztott képviselők közül a kormány élére.

Netanjahu legfőbb riválisát, Beni Ganzot, a centrista Kék-fehér párt elnökét 54-en javasolták Rivlinnek, miután az arab pártok Közös Listájának 13 képviselője közül hárman inkább úgy döntöttek, hogy senkit sem támogatnak.

Az államfő közölte: senkinek sincs 61 képviselőből álló többsége a 120 fős kneszetben, hogy kormányt tudjon alakítani, de a pártok ajánlásai alapján Benjámin Netanjahunak van nagyobb esélye.

Rivlin elmondta, hogy mind a Likud, mind a Kék-fehér párt kötelezte magát, hogy a kormányalakítás esetleges kudarca után visszaadják mandátumukat az államfőnek, hogy mást kérhessen fel, és nem szavaztatnak meg újabb választásokat.

Netanjahu kormányfő-jelölti kinevezésekor széles egységkormány gyors létrehozását ígérte a nemzeti megbékélés szellemében és az iráni fenyegetés ellenében. A politikusnak 28 napja lesz a kabinet megalakítására, amit az államfő két héttel meghosszabbíthat. Kudarc esetén az elnök mást kérhet fel, és ha az újabb kísérlet is fiaskóval zárul, új választást írnak ki, hacsak a 120 tagú kneszetből valaki más meg nem szerzi 61 képviselő írásos támogatását.

Jeruzsálem, 2019. szeptember 25.
Reuven Rivlin izraeli államfő (j) kormányalakításról szóló megbízólevelet ad át Benjámin Netanjahu hivatalban lévő miniszterelnöknek, akit az új izraeli kormány megalakítására kért fel Jeruzsálemben 2019. szeptember 25-én. A jobboldali Likud pártot vezető Netanjahu és Beni Ganz ellenzéki centrista Kék-fehér pártja fej fej mellett végzett a szeptember 17-i előrehozott parlamenti választáson.
MTI/EPA/Abir Szultan

Rivlin az utóbbi két napban a választási eredmények ismeretében egységkormányt próbált létrehozni a 33 mandátumot szerző Kék-fehér párt és a 32 parlamenti helyet szerző Likud között, de sikertelenül.

A 13-as kereskedelmi tévécsatornán kedd este a politikai szakértők úgy vélekedtek, hogy mindkét párt azt tartja előnyösebbnek, ha az államfő csak másodikként kéri fel vezetőjüket kormányalakításra, miután az első miniszterelnök-jelölt már kudarcot vallott. A tévé értesülései szerint Netanjahu arra készül, hogy ha úgy látja, reménytelen feladattal szembesült, már néhány nap után visszaadja a lehetőséget Rivlinnek, lerövidítve a sikertelen próbálkozás idejét.

Az áprilisi előrehozott választások után Rivlin Netanjahut kérte fel kormányalakításra, aki kudarca után kezdeményezte a kneszet feloszlatását és újabb választások kiírását szeptemberre.

A múlt heti voksoláson a jobboldali-vallásos tömb parlamenti képviselőinek száma 60-ról 55-re csökkent. A végleges adatok szerint a Kék-fehér párt Likud mögött az arab pártok Közös Listája lett a harmadik legnagyobb erő, 13 képviselőt küldhet a törvényhozásba. A keleti (szefárd) ultraortodox vallásos Sasz párt kilenc mandátumot szerzett, Avigdor Liberman jobboldali nacionalista tömörülése, az Izrael a Hazánk (Jiszrael Béténu) pedig nyolcat. Az askenázi ultraortodoxok Tóra Zsidósága pártja hét mandátumot kapott, csakúgy, mint a telepeseket támogató jobboldali Jamína (Jobbra) párt. A szociáldemokrata Munkapárt-Híd pártszövetség hat, a baloldali liberális Demokrata Tábor öt parlamenti helyet szerzett.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »