Hatalmas európai vasúti fúzió van készülőben

Egyesülhet a Thalys és a Eurostar nemzetközi vasúttársaság, és így egy vállalat működtetheti az Amszterdam és Párizs között közlekedő, illetve a Brüsszelt Londonnal, Párizzsal, Amszterdammal és Kölnnel összekötő szuperexpresszeket.

A Politico brüsszeli híroldal arról számolt be, hogy a friss tervek alapján egyetlen vasúti óriáscég alá rendelnék az öt országot összekötő hálózatot, amennyiben a két társaság igazgatótanácsa mellett az európai uniós versenyhatóság is jóváhagyja a fúziót.

A „Green Speed” nevű projekt az SNCF francia és az SNCB belga állami vasúttársaság szerint egyebek mellett környezetvédelmi szempontból is előnyös lenne, például a menetrendek racionalizálása és a jegyeladási rendszerek egyesítése révén. Mint kiemelték, az összeolvadás a várakozások szerint az utasok számának növekedését is maga után vonná, a mostani évi 18,5 millióról mintegy 30 millióra 2030-ra.

A Eurostar és a Thalys jelenleg naponta 112 gyorsjáratot indít az öt ország között.

„A megállapodás az európai gyorsvasút-fejlesztés új korszakát jelezné” – mondta Guillaume Pepy, a mindkét társaságban többségi tulajdonosnak számító SNCF elnöke, a fenntarthatóbb mobilitás fontosságát hangsúlyozva.

Az Európai Bizottság februárban megakadályozta a német Siemens és a francia Alstom vasúti üzletágának egyesülését, mondván, az ellentétes lenne az EU belső piaci versenyszabályaival.

Az uniós versenyszabályok módosítását kezdeményezi a német és a francia kormány

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »