Amerikai segítséget kap Szaúd-Arábia légvédelme

Donald Trump amerikai elnök jóváhagyta, hogy az Egyesült Államok katonákat küldjön Szaúd-Arábiába a légvédelem erősítése végett – jelentette be pénteken este az amerikai védelmi minisztérium.

A közlés szerint nem több ezer főről, hanem csak kisebb létszámról van szó, és az amerikai katonák feladata elsősorban védelmi jellegű.

A döntés előzménye, hogy egy hete súlyos légi csapás érte Szaúd-Arábia olajiparának két fontos létesítményét, amely miatt a sivatagi királyság olajfinomító kapacitása átmenetileg kevesebb mint a felére csökkent. A szaúdi légvédelem lényegében csődöt mondott a drónokkal és/vagy cirkáló rakétákkal végrehajtott légitámadás elhárításában.

Az Aramco szaúdi olajvállalat Abkaik tartományban mûködő olajtermináljának dróntámadásban megsérült berendezését javítják Bukjakban 2019. szeptember 20-án, egy sajtóbejárás alatt. A jemeni húszi lázadók szerint õk hajtottak végre dróntámadást az itteni és egy másik szaúdi olajterminál ellen.
MTI/AP/Amr Nabil

Az akciót a jemeni húszik vállalták magukra, de Szaúd-Arábia – a húszikat támogató – Iránt vádolja annak elkövetésével. Teherán tagadja, hogy köze lenne a támadáshoz.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

Hogyan védd a lábaidat, ha sokat állsz? (x)

Vannak olyan szakmák, olyan munkakörök, amelyekben kifejezetten sokat kell állni. Akár egyhelyben, akár folyamatos mozgásban vagyunk, a lábunk nagy terhelésnek van kitéve. Hosszú távon ez okozhat lábdagadást, visszereket, súlyosabb esetben pedig trombózist is.

Read More »