Juncker: csak a britek felelőssége, ha nem sikerül megállapodást kötni

Kizárólag a brit fél felelőssége lesz, ha nem sikerül rendezetten, az Európai Unióval egyetértésben megszüntetni az Egyesült Királyság európai uniós tagságát – jelentette ki Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke egy pénteki német lapinterjúban.

A luxemburgi kereszténydemokrata politikus az Augsburger Allgemeine című lapnak elmondta: bízik abban, hogy az október 31-ére tervezett Brexit előtt, az „utolsó pillanatban” sikerül megegyezésre jutni a tagság felszámolásának feltételrendszeréről.

Kiemelte, hogy a bizottság igen aktívan dolgozik a megállapodáson, Michel Barnier főtárgyaló és ő is mindent megtesz a rendezett Brexitért. Ha pedig ez végül mégsem sikerül, „egyedül a brit felet terheli a felelősség” – fogalmazott Juncker.

„A britek megállapodás nélküli kiválása katasztrófa volna az Egyesült Királyságnak és az európai kontinensnek egyaránt” – tette hozzá a brüsszeli bizottság elnöke.

Strasbourg, 2019. szeptember 18.
Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke (b) felszólal az Európai Parlament Brexit-ügyi vitáján Strasbourgban 2019. szeptember 18-án. Jobbról Michel Barnier, az Európai Bizottság brit kiválás ügyében felelős főtárgyalója.
MTI/AP

Az EU és a közösségen kívüli Egyesült Királyság viszonyrendszeréről szólva figyelmeztetett, hogy bonyolult lesz a szabadkereskedelmi megállapodás kidolgozása.

Az eddigi szabadkereskedelmi szerződések arról szóltak, hogy az EU és egy partner közeledik egymáshoz, „Nagy-Britannia esetében viszont válásról van szó” – mondta. Feltétlenül szükség lesz egy szabadkereskedelmi megállapodásra, „de ez nem megy olyan gyorsan, ahogyan egyesek képzelik Nagy-Britanniában”. Az EU legutóbbi ilyen szerződésein évekig kellett dolgozni, és „nem látni, hogy miért menne gyorsabban Nagy-Britanniával” – fűzte hozzá.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »