Rövidesen jön a Facebook saját szuperpénze

Saját pénzt, úgynevezett kriptodevizát vezet be a Facebook jövő év elején, mely pénznek a Libra fantázianevet adták. A Libra több szempontból is kiemelkedik a már piacon lévő sok száz kriptopénz közül, de a legfontosabb különbség az, hogy a Libra árfolyama egy devizakosárhoz lesz rögzítve.

A Facebook Libra egy blokklánc alapú kriptovaluta, melynek kibocsátásáért és működtetésért a társaság egy leányvállalatot hozott létre Libra Association néven, svájci központtal.

A Libra Associationról

A Genfben megalapított társaságot 28 alapító hozta létre, melyben a világ legnagyobb pénzügyi és technológiai óriásvállalatai vettek részt. A pénzügyi szolgáltatók közül a MasterCard, a Visa, a Stripe, a PayPal és a PayU, a technológiai vállalatok közül a Calibra (a Facebook egyik cége), az eBay, a Spotify, az Uber, a Lyft, mindezeken túl pedig telekommunikációs vállalatok, blockchain szolgáltatók és kockázati tőke társaságok vettek részt az alapításban.

A Libra árfolyama – annak stabilitásának érdekében – egy devizakosárhoz lesz rögzítve, melyben a legnagyobb súllyal az amerikai dollár szerepel majd (USD), de tartalmaz eurót (EUR), japán jent (JPY), angol fontot (GBP) és szingapúri dollárt is (SGD) – számolt be róla a ProfitLine.hu.

A Libra kriptopénzről

A Libra várhatóan 2020-ban kerül bevezetésre és a Facebook mintegy 2,7 milliárd felhasználója fizethet majd vele könnyedén mobiltelefon és a Messenger, Instagram, WhatsApp alkalmazások segítségével. Piaci értesülések szerint a Libra árfolyama a stabilitás érdekében a világ 5 nagy devizájához lesz kötve egy devizakosár alapján mely várhatóan az alábbi súlyozással fog működni:

A Libra aktuális árfolyamát befolyásoló devizakosár

 

Hány forintot ér egy Libra az aktuális árfolyamokon átváltva?

A ProfitLine.hu számításai szerint egy Libra árfolyama a mai árfolyamokon (2019.09.21.) forintra átszámítva nagyságrendileg 269 Ft/Libra lenne.

Forrás: Profitline.hu

 

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »