Oroszország a Jeges-tengerre is légvédelmi rakétákat telepített

Oroszország Sz-400-as légvédelmi rakétákat telepített a Jeges-tengeren található Új-Föld (Novaja Zemlja) szigetekre – jelentette be hétfői közleményében az orosz Északi Flotta.

A hírügynökségek emlékeztetnek, hogy az új légvédelmi rendszer a korábbi Sz-300-asok fejlettebb változata, s a Jeges-tenger körzetébe való telepítése Oroszország sarkvidéki politikájának egyik fontos tényezője. Az Új-Föld választja el a Barents-tengert a Kara-tengertől, és két fő szigetből áll (Északi-sziget és Déli-sziget). A mostani telepítést ez utóbbin hajtották végre.

Az utóbbi években Szíriába is telepítettek orosz Sz-400-asokat, továbbá a NATO-tag Törökország is vásárolt belőlük – a második szállítmány éppen a napokban érkezett az országba.

Vlagyimir Putyin elnök utasítására Oroszország megerősítette katonai jelenlétét az arktiszi térségben, mégpedig támaszpontok létesítésével az ország európai területének északi részén és Szibériában.

Nyikolaj Jevmenov tengernagy, az Északi Flotta parancsnoka már egy évvel ezelőtt kifejtette egyik nyilatkozatában: a flotta több éve tervszerűen dolgozik a katonai infrastruktúra fejlesztésén az Északi-sarkvidéken, ami lehetővé teszi, hogy kiterjesszék az Oroszországi Föderáció nemzeti érdekvédelmi képességeit a térségben”.

Oroszország rendkívül élénken érdeklődik a gazdag szénhidrát-tartalékokkal rendelkező Arktisz iránt. Különösen fontos számára az északkeleti átjáró, amelyet nagy kereskedelmi útvonalként remél felhasználni a jövőben Európa és Ázsia között.

Oroszország megkezdi az észak-sarkvidéki hajózás ellenőrzését

Sarkvidéki játszma: Kína bejelentkezett, az USA elaludt, Oroszország vezet

Forrás: MTI/AFP

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »