Peru fokozott határellenőrzést vezet be a venezuelai menekültek miatt

Ecuadorral közös határának fokozottabb őrizetére készül Peru, hogy megelőzzön egy illegális bevándorlási hullámot, miután a venezuelai menekültek beutazási feltételeinek szigorítása óta 90 százalékkal visszaesett a legális határátlépések száma – közölte hétfőn a kormány egyik tagja.

Az utóbbi években több mint 850 ezer venezuelai menekült Peruba, miután országuk súlyos gazdasági és belpolitikai válságba süllyedt. Közülük 270 ezren folyamodtak menekültstátuszért.

Júniustól azonban Peru csak az útlevéllel és humanitárius vízummal érkező venezuelaiakat engedi belépni a határon. Ez része annak a bevándorlásügyi szigorításnak, amelyet néhány dél-amerikai ország egyszerre vezetett be. Egy nappal a szigorítások június 15-i hatályba lépése előtt még csaknem tízezer venezuelai özönlött Peruba.

“A venezuelai bevándorlók száma azóta drámaian visszaesett, s mára 90 százalékkal alacsonyabb annál, mint amit júniusban tapasztaltunk” – mondta újságíróknak Néstor Popolizio perui külügyminiszter. A politikus hozzátette, hogy a belügyi tárcával és a rendőrséggel közösen azon dolgoznak, hogy elejét vegyék egy illegális bevándorlási hullámnak. Közlése szerint Peru a régió 11 másik államával karöltve igyekszik összehangolni a Venezuelából kiinduló tömeges migráció kezelését.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Peru nyomában Chile és Ecuador is hasonló szigorításokat vezetett be, miközben az általuk megkövetelt dokumentumokat egyre nehezebb megszerezni a növekvő szegénység sújtotta Venezuelában.

Az ENSZ szerint a venezuelai lakosság 24 százaléka, azaz csaknem hétmillió ember szorul humanitárius segítségre. Az évek óta húzódó belpolitikai válság idén tovább mélyült, miután Juan Guaidó ellenzéki vezető az alkotmányra hivatkozva januárban Venezuela ideiglenes elnökévé kiáltotta ki magát, de nem sikerült megingatnia Nicolás Maduro elnök hatalmát.

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

Új elnöke lett a vezető román kormánypártnak

Florin Citu kormányfőt választotta a következő négy évre elnökévé szombaton a román kormány vezető erejét képező Nemzeti Liberális Párt (PNL). A feszült légkörű tisztújításon Citu 2878 szavazatot, ellenfele, a pártot négy éve vezető Ludovic Orban képviselőházi elnök 1898 voksot kapott.

Read More »

30 nap haladékot kapott az Evergrande

A 305 milliárd dolláros hiteltartozást felhalmozott Evergrande csütörtökön elmulasztotta egyik dollárkötvénye kamatainak kifizetését, ezzel közelebb került egy esetleges törlesztési csődhöz. A nemfizetés napjától 30 napos türelmi időszak indult, ha ez alatt nincs megoldás, jöhet a csőd. 

Read More »