Az iráni elnök nem hajlandó találkozni Trumppal

Haszan Róháni iráni elnök nem fog találkozni amerikai hivatali partnerével az ENSZ-közgyűlés idei ülésszakán New Yorkban – szögezte le hétfőn Abbász Muszavi iráni külügyi szóvivő.

„Nincs ilyen tervünk, és nem hiszem, hogy ilyen megtörténhet” – szögezte le a szóvivő a Teheránban tartott sajtótájékoztatóján, amelyet az állami televízió is közvetített. Ugyancsak hétfőn Ali Rabiei teheráni kormányszóvivő újságíróknak kijelentette: Irán kész együttműködni az ENSZ-szel a jemeni rendezés és a térség békéjének az érdekében.

Donald Trump amerikai elnök korábban többször is késznek mondta magát a találkozóra iráni vezető politikusokkal, köztük Róhánival is. Az elnök kérésére szeptember 10-én lemondott John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó, aki korábban az Irán elleni keményebb fellépést sürgette.

Bár Bolton távozását elemzők ugyancsak kedvezőnek ítélték meg a két ország közti kapcsolatok szempontjából, és sokan bizakodnak, hogy most megkezdődhet a diplomáciai közeledés az Egyesült Államok és Irán között, ez egyáltalán nem biztos, tekintettel arra, hogy a Trump-adminisztráció továbbra is fenn kívánja tartani az Iránnal szemben alkalmazott maximális nyomásgyakorlást, valamint arra, hogy az iráni rezsim rendre visszautasítja, hogy tárgyalásokat kezdjen a jelenlegi amerikai vezetéssel.

Ehelyett sokkal valószínűbbnek tűnik az a forgatókönyv, miszerint egy gazdaságilag megfojtott Irán még tovább csökkenti az atomalkuban vállalt kötelezettségeinek teljesítését, és esetleg megpróbálja újjáéleszteni a konfliktust a Perzsa-öbölben.

Bolton távozása nem enyhíti az Iránnal fennálló feszültséget

Washington és Teherán között a hét végén ismét kiújult a feszültség, miután szombaton dróntámadások érték a szaúd-arábiai Aramco állami olajvállalat két olajterminálját, köztük a világ legnagyobb olajfinomítóját. Noha a támadások elkövetőiként a jemeni húszi lázadók jelentkeztek, Mike Pompeo amerikai külügyminiszter az őket támogató Iránt tette felelőssé. Washingtonban úgy vélik, a húszikat Teheránból katonailag is segítik.

A dróntámadásokra több ország reagált, egyebek közt Kína is: az ázsiai ország külügyi szóvivője óva intett a „meggyőző bizonyítékok nélküli vádaskodástól”, valamint önmérsékletre intette a feleket. Rijád egyelőre még nem tette közzé a támadásokkal kapcsolatos hatósági nyomozás eredményeit.

  • Friss cikkünk a témában:

Kellyanne Conway, a Fehér Ház tanácsadója vasárnap a Fox televíziónak adott interjújában azt mondta: bár az Aramco elleni támadás „nem használ” egy ilyen találkozó létrejöttének, Trump „azért megfontolja ezt a lehetőséget is”.

Az iráni vezetés mindezidáig elutasított minden, a két elnök közti találkozót célzó washingtoni felvetést, egyértelművé téve, hogy erre csak az Irán elleni szankciók feloldása után lehet lehetőség.

Az ENSZ-közgyűlés idei ülésszaka szeptember 17-én kezdődik New Yorkban.

Forrás: MTI/Reuters/AFP/Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »