Ezúttal a rendőri túlkapások miatt tüntettek Hongkongban

Újabb, a korábbiaknál kisebb tüntetés volt pénteken Hongkongban, ezúttal a rendőri túlkapások miatt. A rendőrség most is keményen fellépett a megmozdulás ellen.

A több száz, főként fiatalokból álló tüntető Kaulung városrész egyik földalatti állomásánál gyűlt össze jelszavakat kiabálva. Sokan feketébe öltöztek, és maszkot vagy kapucnis felső ruhát viseltek. “Dühösek vagyunk a rendőrségre és a kormányra. A rendőrség nagyon brutális… nem hagyhatjuk, hogy ezt szárazon megússzák” – mondta az egyikük.

A rendőrség most is könnygázt, gumilövedéket és paprikaspray-t vetett be a szétoszlatásukra, ami sikerült is, de a tüntetők más utcákban ismét összeverődtek kisebb csoportokban, és rongálásba fogtak, graffitikat rajzoltak az épületek falára.

Hongkong, 2019. szeptember 6.
Rohamrendőrök oszlatják a rendőri túlkapások elleni tüntetést Hongkong belvárosában 2019. szeptember 6-án, két nappal azután, hogy Carrie Lam hongkongi kormányzó visszavonta a kiadatási törvénytervezetet, amely heves társadalmi ellenállást és hónapok óta tartó tüntetéssorozatot váltott ki a különleges státuszú kínai területen.
MTI/EPA/Dzson Hon Kjun

A 14 hete tartó hongkongi tüntetéseket egy törvénytervezet váltotta ki, amely értelmében bűnügyi eljárás esetén a gyanúsítottakat kiadhatták volna Kínának.

Ezt a tervezetet a város kormányzója szerdán visszavonta, de a tiltakozók immár az ő lemondását, valamint azt is követelik, hogy a rendőrség vonja vissza az őrizetbe vett tüntetők ellen lázadás címén korábban emelt vádakat. Ezen kívül sokan politikai reformot és demokratikus választásokat is akarnak.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

Piaci körkép: kitörés határán a DAX index

A DAX helyzete nem sokat változott tegnaphoz képest, de van esély az index kitörésére eddigi kereskedési sávjából, miután ismét ennek felső határát teszteli. Ezt a területet az overbalance-szerkezet felső határa is jelöli, így áttörése trendfordulóra utalhat.

Read More »