Törökország és Oroszország folytatja az együttműködést Szíriában

Pótlólagos közös intézkedésekről állapodott meg a szíriai Idlíb tartományban folytatott „terroristák” elleni harccal kapcsolatban Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök kedden a Moszkvához közeli Zsukovszkijban. Ezt Putyin jelentette be a kétoldalú tárgyalások után megtartott közös sajtóértekezleten.

Az orosz vezető hangsúlyozta, hogy a szíriai rendezéssel kapcsolatban a helyzet „terepen” történő stabilizálását tartja a legfontosabbnak. Kijelentette, hogy a szíriai alkotmányozó bizottság a közeljövőben megkezdi munkáját. Megerősítette továbbá, hogy szeptember közepén ő is részt vesz a szíriai rendezésről Ankarában tartandó orosz-török-iráni csúcstalálkozón.

Erdogan hangsúlyozta: a szíriai kormányerők offenzívája Észak-Szíriában arra készteti Törökországot, hogy éljen az önvédelem jogával, és szükség esetén megfelelő intézkedéseket tegyen. Mint mondta, az Idlíb tartományban zajló offenzíva – amelyet elfogadhatatlannak nevezett – felborította a Törökország és Oroszország által megteremtett nyugalmat.

  • Kapcsolódó cikkeink:

ENSZ-bizottság létesül az idlíbi konfliktus és rombolások kivizsgálására

A török és az orosz haderő próbálja fenntartani a viszonylagos békét Idlíbben

A török elnök azt mondta, elvárja az Egyesült Államoktól, hogy tartsa magát a Szíria északi részén létrehozandó biztonsági zónával kapcsolatos kötelezettségvállalásához. Putyin úgy vélekedett, hogy az Ankara által szorgalmazott, a török-szíriai határ mentén létrehozandó biztonsági zóna hozzájárul majd Szíria területi épségének megőrzéséhez.

Az orosz elnök arról is beszámolt, hogy orosz harci repülőgépek – a Szu-35-ös és a Szu-57-es – közös gyártásának lehetőségéről is tárgyalt Erdogannal. A kooperáció potenciális területeként nevezte meg továbbá új fegyverek és a rádiólokációs harc eszközeinek előállítását is.

Erdogan bejelentette, hogy Törökország folytatni kívánja Oroszországgal a hadiipari együttműködést, egyebek között a harci repülőgépek gyártásában. Putyin közlése szerint a török vendégek figyelmét a Zsukovszkijban kedden megnyílt MAKSz-2019 kiállításon felkeltette az MSz-21-es utasszállító repülőgép, valamint több helikopter is, beleértve a Mi-38-ast és a légi mentésre használt könnyű gépeket.

Zsukovszkij repülőtér, 2019. augusztus 27.
Vlagyimir Putyin orosz (j) és Recep Tayyip Erdogan török elnök sajtótájékoztatót tart a MAKS-2019 moszkvai nemzetközi repüléstechnikai kiállítás megnyitóján tartott megbeszélésüket követően a Moszkva melletti Zsukovszkij katonai repülőtéren 2019. augusztus 27-én. A török elnök a szíriai helyzetről tárgyal oroszországi látogatása alatt.
MTI/EPA/Makszim Sipenkov

Az orosz elnök arról is szólt, hogy a nap folyamán megérkeztek Ankarába az orosz Sz-400 rakétavédelmi rendszer újabb ütegének elemei. Mint mondta, az év végig megkezdődik a gáz szállítása a Török Áramlat vezetéken. Emlékeztetett, hogy ennek második szála Európába fog vezetni.

Putyin ezen kívül meghívta Erdogant, hogy vegyen részt az október 2-a és 5-e között megrendezendő moszkvai energetikai héten, valamint közölte, hogy Moszkva és Ankara megállapodást készít elő a nemzeti devizában történő kétoldalú elszámolás bevezetéséről.

Forrás: MTI

Friss hírek