Újabb összeget küld az EU a Törökországban tartózkodó menekültek támogatására

Az Európai Bizottság a Törökországban tartózkodó menekültek és az őket befogadó helyi közösségek szükségleteinek támogatására 2016-ban megítélt 6 milliárd eurós forrás következő, 1,41 milliárd eurós részletének folyósításáról döntött – közölte az uniós bizottság pénteken.

Johannes Hahn, az európai szomszédságpolitikáért és csatlakozási tárgyalásokért felelős biztos közölte: az új források elosztásával az Európai Unió továbbra is elkötelezetten támogatja Törökországot a menekültek fogadásában és ellátásában.

Az EU menekültügyi programja keretében odaítélt támogatás elsősorban az egészségügyi ellátás és a biztonság javítására, valamint infrastrukturális fejlesztésekre összpontosít. Jelentősen javítja a török menekülttáborokban tartózkodó mintegy egymillió szíriai életkörülményeit, és hozzájárul az oktatáshoz is.

Tájékoztatása szerint a pénteken elfogadott intézkedéssel 5,6 milliárd euróra emelkedett a megítélt segélyből folyósított támogatás mértéke, a fennmaradó összegről várhatóan a nyár folyamán születik döntés.

Hahn elmondta továbbá azt is, hogy hamarosan tárgyalások kezdődnek az érintett török hatóságokkal és partnerekkel egy újabb segélymegállapodás megkötése érdekében. Az újabb jelentős anyagi hozzájárulást rögzítő, legkésőbb 2025 közepéig tartó intézkedéseket tartalmazó egyezményeket 2020 végéig alá kell írni – tette hozzá.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »