Tovább bonyolódik az olasz kormányválság

Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) programja megvalósításához kötötte a baloldali Demokrata Párttal (PD) közös kormány felállítását pénteken.

Az M5S vezetője, Luigi Di Maio a Giuseppe Conte ügyvezető kormányfővel folytatott megbeszélését követő sajtótájékoztatón leszögezte: az M5S ragaszkodik ahhoz, hogy az általa szorgalmazott elképzelések belekerüljenek a kormányprogramba, ellenkező esetben “jobb visszatérni az urnákhoz”.

Kifejtette, hogy Contét pártokon kívül álló személynek tekinti. Elemzők szerint ezzel Di Maio arra utalt, hogy nem tartja az M5S politikusának az ügyvezető kormányfőt, és így próbál nyomást gyakorolni, hogy a párt, vagyis ő maga megtarthassa miniszterelnök-helyettesi posztját.

Ami az eddigi M5S-Liga-kormány két migrációs törvénycsomagját illeti, Luigi Di Maio azt mondta, hogy “nincs értelme hozzányúlni azok szerkezetéhez”.

Az M5S vezetőjének szavait a PD politikusai “elfogadhatatlan ultimátumként” értékelték.

Róma, 2019. augusztus 28.
Luigi Di Maio olasz miniszterelnök-helyettes, munkaügyi miniszter, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetője sajtótájékoztatót tart a Sergio Mattarella olasz államfővel folytatott megbeszélést követően Rómában 2019. augusztus 28-án.
MTI/EPA/ANSA/Angelo Carconi

A kormányalakítással csütörtökön megbízott Giuseppe Conte lezárta a parlamenti pártokkal folytatott megbeszéléseket. A jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke, Giorgia Meloni és Matteo Salvini, a Liga vezetője nem volt hajlandó Contéval találkozni. A Liga küldöttsége hangoztatta: garanciát kértek Contétól, hogy az új kormány nem törli el a Liga utóbbi egy évben hozott intézkedéseit, de erre nem kaptak biztosítékot.

Silvio Berlusconi, a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) elnöke a sajtónak kijelentette: az olasz jobbközép választóknak el kell gondolkodniuk azon, hogy a Liga – az M5S-szel alkotott kormány felborításával – “átadta az országot a baloldalnak”.

Nicola Zingaretti, a PD főtitkára az adócsökkentést és a munkahelyteremtést nevezte meg a születendő kormány elsőrendű céljai között. Kijelentette, hogy a Liga migrációs törvényeit “legalább” módosítani szeretnék az államfő korábbi útmutatásai szerint, amelyek a befogadást helyezték a középpontba.

Olasz sajtóértesülések szerint az államfő öt napot adott Giuseppe Conténak, aki kedden vagy szerdán mutatja be a végleges miniszteri névsort.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az EU is kezdi unni az iraki menekültek buszoztatását

Az Európai Unió külügyi szolgálata bekérette Fehéroroszország brüsszeli képviseletének ideiglenes vezetőjét, hogy felszólítsa Minszket arra, ne használja a litván határhoz érkező (Litvánia szerint inkább szállított) migránsokat eszközként politikai céljai elérésére - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.

Read More »