Olaszországban megvalósulni látszik Salvini rémálma

Nicola Zingaretti, az olasz balközép Demokrata Párt (PD) főtitkára a Sergio Mattarella államfővel tartott megbeszélése után, szerdán megerősítette, hogy pártja támogatja az Öt Csillag Mozgalom (M5S) által miniszterelnöknek jelölt Giuseppe Contét. 

A találkozó után a sajtónak nyilatkozva Nicola Zingaretti hangsúlyozta, hogy szerinte Giuseppe Conte lesz „az egyetlen közös eleme” az eddigi és a most létrehozandó kormánynak, mivel a PD minden másban váltást sürget, egy „teljesen új politikai és társadalmi idény” elindításával Olaszországban.

Az M5S és a PD azt követően kezdett koalíciós tárgyalásokba, hogy felbomlott az M5S és a Matteo Salvini vezette Liga közötti koalíció, és a múlt héten az eddig is miniszterelnök Conte lemondott posztjáról.

Az olasz elnöki sajtóhivatal által közreadott képen Sergio Mattarella olasz államfő (b) és Giuseppe Conte olasz miniszterelnök megbeszélést folytat a római államfői rezidencián, a Quirinale-palotában 2019. augusztus 20-án. Conte a nap folyamán bejelentette lemondását. MTI/EPA/ANSA/Olasz elnöki sajtóhivatal/Paolo Giandotti

„Véget akarunk vetni a gyűlölet, a harag, a félelem időszakának” – fogalmazott a PD-főtitkár az utóbbi egy év kormányzására utalva. 

A kormányválság előzménye, hogy Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter, a Liga párt vezetője augusztus 8-án este közölte: nincs mód az olasz kormánykoalícióban (Liga – M5S) fennálló nézeteltérések rendezésére, így egyetlen lehetőség maradt, új választásokat kell tartani.

Általa nem várt fordulatként azonban az M5S és a PD egyeztetésekbe kezdett, melynek eredményeképpen immár valós esély mutatkozik a Salvini által – saját győzelme reményében – szorgalmazott előrehozott választások elkerülésére.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Sergio Mattarella államfő a Hajrá Olaszország, a Liga, majd az Öt Csillag Mozgalom delegációjával zárja a kormányalakítási konzultációkat. Tervek szerint az államfő legkésőbb csütörtökön megbízhatja Giuseppe Contét az M5S-PD kormány megalakításával.

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »