Saját rakétarendszert fejlesztett Irán

Irán saját fejlesztésű, nagy hatósugarú, hordozható, föld-levegő rakétavédelmi rendszert mutatott be Bavar-373 néven – számolt be az iráni állami média csütörtökön.

A védelmi ipar napján tartott rendezvényen Haszan Róháni iráni elnök is részt vett. A helyi média az orosz Sz-300-as vetélytársaként jellemezte a hazai fejlesztésű rakétavédelmi rendszert.

Az iráni elnöki hivatal által közreadott képen Haszan Róháni iráni elnök (k) a Mohamad Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszterrel (b) tartott teheráni találkozóján 2019. augusztus 6-án. Róháni közölte: Irán kész tárgyalni az amerikai kormányzattal, ha Washington előbb feloldja az országa elleni szankciókat.
MTI/AP/Iráni elnöki hivatal

Iránban jelentős változások zajlottak a fegyveriparban az elmúlt években. A nemzetközi szankciók és embargók hatására Teherán kiterjesztette a hazai fejlesztésű fegyverek körét, ugyanakkor nyugati katonai elemzők szerint Irán gyakran túloz, ha katonai képességeiről van szó.

Az iszlám köztársaság rakétaprogramja volt az egyik ok, amely miatt az Egyesült Államok tavaly felmondta az Iránnal 2015-ben kötött többhatalmi atomalkut. Azóta elmérgesedett a viszony Washington és Teherán között.

Irán júniusban lelőtt egy amerikai katonai felderítő drónt a Perzsa-öböl fölött arra hivatkozva, hogy illetéktelenül behatolt légterébe. Az Egyesült Államok szerint az incidens nemzetközi légtérben történt a Hormuzi-szoros fölött.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters/APA

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »