A negatív banki kamatlábak miatt vizsgálódik a német kormány

Az euróövezeti bankoknak eddig évente 7,5 milliárd euróba került, hogy az EKB-nál „parkoltatják” szabad forrásaikat. A német kormány megvizsgálja a negatív betéti kamat korlátozásának lehetőségét – jelentették csütörtökön német hírportálok. 

Olaf Scholz szövetségi pénzügyminiszter bejelentette: a tárca megvizsgálja, hogy „a szövetségi kormánynak van-e egyáltalán jogi lehetősége megvédeni a kisbefektetőket a negatív kamatoktól”. Ez az elemzés bonyolult és hosszadalmas – mondta a miniszter.

A szociáldemokrata (SPD) politikus Markus Söder bajor tartományi miniszterelnök, a koalíciós társ Keresztényszociális Unió (CSU) vezetőjének javaslatára reagál a vizsgálattal. Szerinte törvényt kell alkotni arról, hogy a bankok nem sújthatják negatív kamattal a 100 ezer euró alatti betéteket.

Olaf Scholz a Funke médiacsoport lapjai közös szerkesztőségének adott nyilatkozatában hangsúlyozta: nem találja jó ötletnek, hogy a bankok büntetőkamatot vetnek ki a folyószámlákon vagy megtakarítási számlákon tartott eszközökre, és örömmel tölti el, hogy Markus Söder egyetért vele.

A Süddeutsche Zeitung című lap a CSU és az SPD közötti ritka egyetértéssel kapcsolatban csütörtöki számában rámutatott, hogy az euróövezeti pénzintézeteknek 2014 júniusa óta kell fizetniük, ha az Európai Központi Banknál helyeznek el pénzt – az EKB 0,4 százalékos  negatív kamatot számol fel ezért. Az euróövezeti bankoknak eddig évente 7,5 milliárd euróba került, hogy az EKB-nál „parkoltatják” szabad forrásaikat.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A teher nagyjából egyharmada a németországi bankokat sújtja, azért is, mert a németek az alacsony kamatok ellenére továbbra is jelentős összegeket tartanak bankbetétben magasabb hozamot ígérő megtakarítási formák, például részvényalapok helyett.

Azonban a nagyjából 1200 németországi bank és takarékszövetkezet közül csupán 115 alkalmaz negatív kamatot, és mindössze 30 hárítja át lakossági ügyfelekre is az EKB-nál fizetendő 0,4 százalékos büntetőkamatot, de csak 100 ezer euró felett.

A Süddeutsche Zeitungnak szakmabeliek elmondták, hogy nemigen várható változás, a bankok továbbra sem terhelik majd negatív kamattal a kisebb összegű megtakarításokat, mert nem akarják elriasztani ügyfeleiket vagy rontani arculatukat. Inkább az egyéb költségek, például a számlavezetési díj emelésére lehet számítani.

Mindennek alapján a negatív kamat alkalmazásának törvényi korlátozása „színtiszta populizmus” – értékelte a javaslatot Marcel Fratzscher, a berlini DIW gazdaságkutató intézet (Deutsches Institut für Wirtschaftsforschung) vezetője a Süddeutsche Zeitung összeállítása szerint.

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »