Keddig kaptak időt az olasz pártok a kormányalakításra

Sergio Mattarella olasz államfő csütörtök este bejelentette, hogy keddig ad további időt a közös kormány alakításáról egyeztető pártoknak, új kormánytöbbség nélkül pedig választásokat ír ki. 

A parlamenti pártokkal folytatott kétnapos konzultáció végén az államfő kijelentette, hogy a jelenlegi olasz kormányválságot “egyértelmű döntésekkel és rövid időn belül” meg kell oldani. Politikai erők megnevezése nélkül hozzátette, hogy több párt is jelezte, egyeztetést indított egy új kormánytöbbség felállítására. Hangsúlyozta, hogy pártmegállapodás nélkül új választásokat ír ki.

  • Előzmények:

Olasz sajtóértesülések szerint az eddigi kormánypárt Öt Csillag Mozgalom (M5S) és az ellenzéki balközép Demokrata Párt (PD) között péntektől kezdődik a kormányalakítási egyeztetés. Luigi Di Maio, az Öt Csillag Mozgalom vezetője az olaszok iránti felelősségnek nevezte a kormányzás folytatását az államfővel tartott egyeztetés végén csütörtökön, és azonnali kormányprogramot vázolt fel.

Luigi Di Maio nem nevezte meg, pártja melyik politikai erővel kíván kormányon maradni, ugyanakkor a PD immár nyíltan kijelentette, hogy készen áll az Öt Csillag Mozgalommal történő egyeztetések elindítására.
Di Maio szerint az M5S nem fél a választások során történő megmérettetéstől, de az új választásokkal  olyan pénzügyi-gazdasági válsághelyzet alakulhat ki, amely Olaszországot visszataszítja a 2008-as krízis idejére.

A tavalyi parlamenti választásokon azt ígértük választóinknak, hogy megváltoztatjuk Olaszországot, és most nem hagyjuk el a süllyedő hajót – jelentette ki Luigi Di Maio. 

Forrás: MTI

Friss hírek

Az EU is kezdi unni az iraki menekültek buszoztatását

Az Európai Unió külügyi szolgálata bekérette Fehéroroszország brüsszeli képviseletének ideiglenes vezetőjét, hogy felszólítsa Minszket arra, ne használja a litván határhoz érkező (Litvánia szerint inkább szállított) migránsokat eszközként politikai céljai elérésére - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.

Read More »