Távol az EKB inflációs célja, nincs kilátásban kamatemelés

Az Európai Központi Bank minden lépésre nyitott a gazdasági növekedés fenntartása és a recesszió kockázatának a mérséklése érdekében, és hogy sikerüljön elérni a 2 százalék körüli inflációs célszámot – jelentette ki Mario Draghi, az euróövezeti jegybank elnöke szerdán Frankfurtban.

Az EKB vezetője azután beszélt, hogy az Európai Központi Bank kormányzótanácsa szerdai kamatdöntő ülésén változatlanul hagyta az irányadó kamatokat. A testület előrejelzése szerint az EKB irányadó kamatai legalább 2019 végéig a jelenlegi szinten maradnak, vagy addig, ameddig szükséges annak biztosításához, hogy az infláció középtávon továbbra is tartósan a 2 százalék alatti, de ahhoz közeli szintek felé tartson.

Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke a kamatdöntő ülés utáni sajtótájékoztatón Frankfurtban, Németországban , 2019. április 10-én. EPA/RONALD WITTEK

Mario Draghi úgy fogalmazott a szerdai sajtóértekezletén, hogy nem tartja kizártnak az infláció lassulását a következő hónapokban. A márciusi euróövezeti infláció 1,4 százalék volt a februári 1,5 százalék után.  Az EKB elnöke szerint az eurózónában a gazdasági növekedés lassulása érzékelhető – a geopolitikai bizonytalanságok, a protekcionista intézkedések, valamint a feltörekvő piacok szélsőséges kilengései mind olyan kockázatokat jelentenek, amelyek az euróövezetet a gazdasági lassulás felé tolják. Draghi szerint azonban derűlátásra ad okot, hogy az euróövezetben nő a foglalkoztatottság és emelkednek a bérek is, ami növekedésben tartja a gazdaságot és emeli az inflációt. Az EKB vezetője leszögezte: egy recesszió esélyének a valószínűsége továbbra is alacsony az euróövezetben.

Megfigyelők arra számítottak, hogy Mario Draghi részleteket közöl az EKB által márciusban bejelentett, szeptemberben induló új, célzott, hosszabb lejáratú refinanszírozási műveletek (TLTRO) programról, ami segíti a hitelezést és a kamatok kordában tartását. Az EKB elnöke azonban csak annyit közölt, hogy erről majd az EKB kormányzótanácsának valamelyik legközelebbi ülése után mond részleteket.

Mario Draghi beszélt még arról is, a kormányzótanács tervei között szerepel annak a megvitatása, hogy milyen intézkedésekkel lehetne enyhíteni azokat a kedvezőtlen hatásokat, amelyek a negatív kamatokból származnak. Ez válasz volt a bankok azon aggodalmaira, hogy a negatív kamatok ártanak a hitelezésnek.

  • Előzmények:

Forrás: MTI/dpa

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »