Két és fél hét kellett az első amerikai rakétateszthez

Az Egyesült Államok vasárnap kísérletet hajtott végre közepes hatótávolságú hagyományos rakétával – jelentette be helyi idő szerint hétfő délután az amerikai védelmi minisztérium. Két és fél hete mondták fel az ilyen tevékenységeket tiltó, 1987-es INF-egyezményt.

Az Egyesült Államok először hajtott végre rakétakísérletet a szárazföldi telepítésű közepes és rövidebb hatótávolságú rakéták felszámolásáról kötött orosz-amerikai (INF-)szerződés felmondása óta. A Pentagon bejelentése szerint a kísérletet a Kalifornia partjainál fekvő San Nicolas-szigeten hajtották végre, helyi idő szerint vasárnap délután fél háromkor.

„A teszt során szerzett adatok megadják a szükséges információkat a védelmi minisztérium számára új, közepes hatótávolságú fegyverek kifejlesztéséhez” – olvasható a tárca közleményében.

Az INF-szerződés, amelyet 1987. december 8-án Washingtonban írt alá Ronald Reagan amerikai elnök és Mihail Gorbacsov szovjet államfő, a kommunista párt főtitkára, 1988. június 1-jén lépett hatályba. A paktum a szárazföldi indítású, hagyományos és nukleáris robbanótöltetekkel felszerelt közepes és kisebb (500-5500 kilométeres) hatótávolságú ballisztikus rakéták és manőverező robotrepülőgépek megsemmisítéséről rendelkezett. Az egyezmény, amely mérföldkő volt a hidegháború lezárásában, megtiltotta az ilyen eszközök gyártását, birtoklását és tesztelését.

Újságírók kérdésére a Pentagon egyik felelős tisztségviselője elmondta: „Tomahawk típusú támadó cirkáló rakéták egyik változatát” tesztelték földi indításról. Egy neve elhallgatását kérő katonai vezető szerint ez a hordozórakéta más típusú, mint a Romániában már hadrendbe állított és Lengyelországban hadrendbe állítandó AEGIS rakétaelhárító rendszerhez tartozó hordozórakéta, amiért Moszkva évek óta az INF-szerződés megsértésével vádolja Washingtont.

Az Egyesült Államokban régóta hadrendben vannak e rakétatípusok, amelyeket robotrepülőgépeknek, vagy – angol elnevezésük tükörfordítása szerint – cirkáló rakétáknak neveznek. A mostani kísérlet újdonsága – elemzők szerint – az, hogy földi indítóállásból bocsátották fel a rakétát.

Mark Esper új amerikai védelmi miniszter beszédet mond hivatali eskütétele után Donald Trump amerikai elnök társaságában a washingtoni Fehér Házban 2019. július 23-án. MTI/EPA/Michael Reynolds

Az amerikai kormányzat augusztus 2-án mondta fel az INF-egyezményt. A szerződés felmondásának napján Mark Esper amerikai védelmi miniszter bejelentette: az Egyesült Államok felgyorsítja az új típusú föld-levegő rakéták kifejlesztését. Teszi ezt „óvatos válaszként Oroszország akcióira” – fogalmazott akkor Esper, utalva arra az amerikai és nyugat-európai álláspontra, miszerint Moszkva a 9M729 típusú rakéták kifejlesztésével már korábban megsértette az INF-szerződést – Moszkva ezt mindig tagadta.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »