Trump még tovább feszítené a húrt Kínával szemben

Donald Trump amerikai elnök – miután csütörtök délután bejelentette, hogy az Egyesült Államok szeptember 1-jétől 10 százalékos vámtarifát vezet be mintegy 300 milliárd dollár értékű kínai portékára – aznap este újságíróknak úgy fogalmazott, hogy elképzelhetőnek tartja e 10 százalékos vám esetlegesen 25 százalékosra emelését is.

Ezt arra az esetre helyezte kilátásba, ha az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások megfeneklenének, vagy túl lassú lenne az előrehaladás. Hszi Csin-ping kínai elnökre utalva Trump leszögezte: „azt hiszem, Hszi elnök is megállapodást akar, de őszintén szólva, nem elég gyors”. Majd hozzáfűzte: „ezt valakinek már régen meg kellett volna tennie Kínával”.

Amikor az újságírók arról faggatták, hogy mit szól az újabb vámtarifák bevezetésének várható pénzpiaci hatásaihoz, az amerikai elnök közölte: „engem ez egyáltalán nem izgat”.

Peking egyelőre nem válaszolt, de az amerikai sajtóban idézték a kínai Global Times című lap főszerkesztője, Hu Hszi-csin Twitter-bejegyzését. A mikroblogban a kínai újságíró azt írta: „az új vámtarifák egyáltalán nem hozzák közelebb az Egyesült Államok által óhajtott megállapodást, sőt, inkább csak távolabbra tolják ki”.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Donald Trump csütörtökön Twitteren jelentette be a 10 százalékos vámemelést, amely egyébként független a korábban már 200 milliárd dollár értékű kínai árura kivetett 25 százalékos vámoktól. Mikroblogjában az elnök felrótta Pekingnek, hogy újra akarja tárgyalni a tervezett kereskedelmi megállapodást, valamint nem teljesítette a több amerikai agrártermék vásárlására tett korábbi ígéretét. Felpanaszolta azt is, hogy Kína nem állította le az amerikai kábítószerválságért rendkívüli mértékben felelős, opiát tartalmú szintetikus fájdalomcsillapító, a fentanil forgalmazását sem.

Közben a Thaiföldön, egy regionális ifjúsági konferencián tartózkodó Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szintén szemrehányásokat fogalmazott meg Kínának címezve. Az amerikai diplomácia vezetője szerint Peking „évtizedeken keresztül helytelenül viselkedett”, mert akadályozta a valódi szabadkereskedelmet. Pompeo ezzel magyarázta az amerikai vámtarifákat és Washington más, konkrétan nem kifejtett döntéseit.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »