Az USA szövetségesei nem lelkesednek a Pentagon új terveiért

Sem Ausztrália, sem Dél-Korea nem akar amerikai közepes hatótávolságú rakétákat a területén – derült ki ausztrál és dél-koreai kormányzati tisztségviselők hétfői nyilatkozataiból.

Mark Esper új amerikai védelmi miniszter a hét végi ausztráliai látogatásán azt mondta, az Egyesült Államok hónapokon belül szárazföldi indítású, közepes hatótávolságú rakétákat szeretne telepítene az ázsiai-csendes-óceáni térségbe.

Az előzményekhez tartozik, hogy az Egyesült Államok a múlt héten hivatalosan kilépett a szárazföldi telepítésű közepes és rövidebb hatótávolságú rakéták felszámolásáról 1987-ben megkötött orosz-amerikai szerződésből (INF). Washington a lépést többek között azzal indokolta, hogy szerinte Oroszország megsértette a szerződést. Washington nem rejtette véka alá, hogy gátat akar szabni Kína katonai terjeszkedésének a csendes-óceáni térségben, ezért az INF helyébe lépő új fegyverzetkorlátozási egyezményt Kínára is kiterjesztené – Peking ezt egyelőre elutasítja.

Linda Reynolds ausztrál védelmi miniszter hétfőn, amerikai hivatali partnerével folytatott megbeszélését követően kijelentette, hogy bár egyelőre nem ismertek a leendő amerikai rakétabázisok helyszínei, Ausztrália semmiképpen sem ad otthont ezeknek a fegyvereknek.

Azt is mondta, hogy az amerikai védelmi miniszter nem is hozakodott elő ilyen kéréssel, és nem is várnak ilyen igényt az Egyesült Államoktól. Hangsúlyozta: egyenesen megkérdezte Espert, van- e ilyen amerikai igény, amire tárgyalópartnere nemmel válaszolt.

Szemlátomást hasonló álláspontot képvisel Szöul is az esetleges amerikai rakétatelepítési tervekről. Esper bejelentése után a szöuli sajtóban találgatások jelentek meg arról, hogy Dél-Korea lehet az amerikai rakéták telepítésének egyik helyszíne. A védelmi minisztérium szóvivője azonban hétfőn leszögezte, hogy a szöuli kormány nem folytatott semmilyen hivatalos tárgyalást az Egyesült Államokkal közepes hatótávolságú rakéták telepítéséről Dél-Koreában, a kérdést nem is vitatták meg belpolitikai szinten, és nem is tervezik ezt tenni. Azt is mondta, hogy ez még Mark Esper és Dzsong Kjong Du dél-koreai védelmi miniszter pénteki szöuli tárgyalásainak napirendjén sem szerepel.

Dél-Koreába két éve telepítették a THAAD amerikai rakétavédelmi rendszert, amely nagy magasságban, a repülési végfázisban képes megsemmisíteni rövid, közepes és nagy hatótávolság ballisztikus rakétákat. A rakétákat az ország déli részén, az ország fővárosától, Szöultól 300 kilométerre telepítették. A lépés Kína és Oroszország határozott tiltakozását váltotta ki. A rakétatelepítést Washingtonban és Szöulban azzal indokolták, hogy el akarják hárítani az észak-koreai rakéták jelentette veszélyt.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AP/Yonhap/TASZSZ

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »