Jóval határidő előtt hadrendbe állt a THAAD

Hadrendbe állították Dél-Koreában a THAAD amerikai rakétavédelmi rendszert, amely így készen áll arra, hogy elhárítson egy esetleges észak-koreai rakétatámadást – erősítette meg kedden Rob Manning, a Dél-Koreában állomásozó amerikai csapatok (USFK) szóvivője. Manning részletekkel nem szolgált, s csak megerősítette az amerikai és dél-koreai sajtóban megjelent hírek helytállóságát.

A THAAD rendszert alig egy hónappal az után állították hadrendbe, hogy megkezdődött a rakétaütegek telepítése az Észak-Cshungcshong tartomány Cshongdzsu településén, olyan területre, ahol korábban golfpálya volt. Az eredeti terv szerint ez év végére lett volna harcra kész a rakétavédelmi rendszer.

A THAAD kis- és közepes hatótávolságú ballisztikus rakéták megsemmisítésére képes röppályájuk középső szakaszának végén, közel a célponthoz.

A két ország tavaly júliusban állapodott meg egy THAAD-üteg Dél-Koreába telepítéséről, ami nemcsak Észak-Koreát, de Kínát is feldühítette, mert Peking a saját biztonságát érő fenyegetésnek tekinti a rakétarendszer nagy hatótávolságú radarjait. A kínai külügyminisztérium korábban arra figyelmeztetett, hogy az ország határozottan meg fogja védeni biztonságát az amerikai rakétavédelmi pajzs Dél-Koreába telepítése után.

A keddi hivatalos bejelentés hatására Peking megismételte tiltakozását, és követelte, hogy azonnal függesszék fel a rakétarendszer hadrendbe állítását. „Nem tettünk le arról, hogy érdekeink védelmében meghozzuk a szükséges intézkedéseket – jelentette ki egy szóvivő a kínai külügyminisztérium rendszeres napi sajtóértekezletén, de az esetleges válaszlépésekkel kapcsolatban részleteket nem árult el.

A szóvivő üdvözölte Donald Trump amerikai elnök azon hétfői nyilatkozatát, hogy „megfelelő körülmények között” szívesen találkozna Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel. „Most az a legfontosabb, hogy feszültségcsökkentő intézkedéseket hozzanak, és az egyik hatékony intézkedés az Észak-Koreával folytatott béketárgyalások felújítása volna” – tette hozzá a szóvivő.

Moszkva szerint az amerikai fegyverrendszer koreai telepítése fenyegetést jelenthet az orosz nemzetbiztonságra is. Az észak-koreai probléma rendezése érdekében szerintük inkább a diplomáciai erőfeszítéseket kellene fokozni és vissza kellene téríteni Phenjant a hatoldalú tárgyalásokhoz.

Oroszországban úgy vélik, az észak-koreai rakétakísérletek ürügyül szolgálnak Washington számára ahhoz, hogy rakétavédelmi fegyverek gyűrűjébe zárja Oroszországot. Moszkva ezért ellenlépéseket fontolgat.

Kapcsolódó cikkünk: Orosz-kínai beavatkozás az USA rakétavédelmi rendszere ellen

A minap kisebb nézeteltérés támadt Washington és Szöul között a rakétatelepítés költségei miatt. Donald Trump amerikai elnök a múlt csütörtökön egy interjúban azt mondta, Washington azt szeretné, hogy Szöul fizesse ki a mintegy egymilliárd dollárba kerülő védelmi rendszer árát. Ez némi zavart okozott Szöulban, de vasárnap a dél-koreai elnöki hivatal közleményt adott ki, amely szerint az Egyesült Államok biztosította Szöult arról, hogy viselni fogja a Dél-Koreába telepített THAAD rakétavédelmi rendszer költségeit. Bővebben

Trump találkozna az észak-koreai vezetővel

Donald Trump amerikai elnök közölte, „megtiszteltetésnek venné”, ha találkozhatna Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel. Az elnök a Bloomberg hírügynökségnek nyilatkozva fejtette ki álláspontját.

Elmondta: nyitott arra, hogy „megfelelő körülmények” között találkozzon az észak-koreai vezetővel. „Helyénvaló lenne, ha találkoznék vele, abszolút szeretném is, megtiszteltetésnek venném” – fogalmazott az amerikai elnök.

  • Senki sincs biztonságban
Az elnök a Fox televíziónak is interjút adott az észak-koreai helyzetről, ezt hétfőn este sugározzák, ám a televízió már közölt belőle néhány részletet. A Foxnak Donald Trump azt fejtegette, hogy az amerikaiak „valószínűleg nincsenek biztonságban” az észak-koreai fenyegetés miatt. „Senki sincs biztonságban” – mondta, s az észak-koreai vezetőre célozva hozzátette: „a fickónak atomfegyverei vannak”. A Dél-Koreában telepített THAAD rakétavédelmi rendszerről megjegyezte, hogy az biztonságos.

Észak-Korea 2006 óta öt kísérleti atomrobbantást hajtott végre, közülük kettőt tavaly. A minap pedig ismét megszegte az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatát egy újabb ballisztikusrakéta-kísérlettel. A fegyverkezésért és a feszültség kiéleződéséért a diktatúra az Egyesült Államokat teszi felelőssé. Szakértők műholdfelvételek alapján hetek óta jelezték, hogy Phenjan hamarosan újabb atomrobbantást hajthat végre.

Friss cikkeink a témában:

Forrás: MTI/Yonhap/Bloomberg/Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »