Ázsiába is amerikai rakétákat telepítene a Pentagon új vezére

Mark Esper új amerikai védelmi miniszter kijelentette szombaton: szeretné, ha az Egyesült Államok viszonylag rövid időn belül szárazföldi indítású, közepes hatótávolságú rakétákat telepítene az ázsiai-csendes-óceáni térségbe.

Az Egyesült Államok éppen egy nappal korábban lépett ki hivatalosan a szárazföldi telepítésű közepes és rövidebb hatótávolságú rakéták felszámolásáról 1987-ben megkötött orosz-amerikai, INF-egyezmény néven is ismert szerződésből, mert szerinte Oroszország megsértette azt – majd pár órával később azt is bejelentették, hogy felgyorsítják az új rakétarendszerek, a hagyományos föld-levegő rakéták újabb verzióinak kifejlesztését, melyet még 2017-ben kezdtek el.

Esper szombati bejelentése valószínűleg kiváltja majd az aggodalmat amiatt, hogy fegyverkezési verseny alakul ki a térségben, valamint Washington ezzel a tervével tovább növeli a feszültséget Kínával. Donald Trump amerikai elnök azt mondta pénteken: ha lesz új fegyverzetkorlátozási egyezmény az INF helyett, akkor annak Kínára is kell majd vonatkoznia. Hozzátette: erről már egyezetett Oroszország és Kína vezetőivel, akiket elmondása szerint “ez nagyon is izgalomba hozott”.

Az INF-ből való kilépésről szóló amerikai döntést támogatta Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára, bár hozzátette pénteken, hogy az észak-atlanti szövetség nem akar “új fegyverkezési versenyt”. Heiko Maas német külügyminiszter pedig már pénteken új leszerelési és fegyverzetellenőrzési egyezmények kidolgozását sürgette.

Mark Esper egy Sydneybe tartó repülőgépen beszélt szombaton újságíróknak arról, hogy Ázsiába kellene telepíteni földi indítású, közepes hatótávolságú rakétákat.

“Jobban szeretném, ha csak hónapokat kellene várni erre, de tudom, hogy az ilyen dolgok tovább tartanak, mint az ember várná” – mondta. Kijelentette, hogy nem tart fegyverkezési verseny kialakulásától Ázsiában. Pénteken magas rangú amerikai tisztségviselők úgy nyilatkoztak ezzel kapcsolatban, hogy ilyen rakéták telepítése több évet vesz igénybe.

Forrás: MTI/AP/Reuters/AFP

Felkapott hírek

Friss hírek