Az augusztusi G7-csúcson indulhat be Boris Johnson

Átfogó szabadkereskedelmi megállapodást helyezett kilátásba Donald Trump amerikai elnök Boris Johnson brit kormányfővel folytatott pénteki telefonbeszélgetésében – közölte a Downing Street-i miniszterelnöki hivatal.

Donald  Trump arról beszélt, hogy Nagy-Britannia európai uniós tagsága jelenleg megakadályozza egy ilyen megállapodás létrejöttét, de a britek kiválását követően a bilaterális kereskedelem jelentősen bővülhet. A két vezető ezenfelül egyetértett abban, hogy amint az Egyesült Királyság uniós tagsága megszűnik, a lehető leghamarabb megkezdik a tárgyalásokat.

„Megállapodtak, hogy a Brexit páratlan lehetőségeket kínál az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok gazdasági partnerségének erősítésére” – olvasható az állásfoglalásban.

Az amerikai elnök már korábban is felvetette egy szabadkereskedelmi egyezmény lehetőségét, ugyanakkor szakértők azzal érvelnek, hogy az ilyen szerződések megkötése hosszadalmas folyamat, ráadásul Nagy-Britanniának nem olyan erős a tárgyalási pozíciója, mint a teljes Európai Uniónak.

London, 2019. július 25.
Boris Johnson új brit miniszterelnök a londoni kormányfői rezidencia, a Downing Street 10. kapujában 2019. július 24-én. Az elődje, Theresa May lemondott.
MTI/EPA/Vickie Flores

A Downing Street tájékoztatása szerint Trump és Johnson megvitatták Washington és London együttműködésének kilátásait is az Irán által lefoglalt brit tanker ügyében.

A nap folyamán a brit kormányfő Justin Trudeau kanadai miniszterelnökkel is egyeztetett telefonon. Trudeau ígéretet tett, hogy együtt fog működni Nagy-Britanniával egy brit-kanadai szabadkereskedelmi egyezményre történő zökkenőmentes átmenet érdekében.

A Downing Street közleménye szerint Boris Johnson, Justin Trudeau és Donald Trump a franciaországi Biarritzban augusztusban megrendezendő G7-csúcson fognak találkozni.

Forrás: MTI/dpa/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »