Trump megkapta a pénzt a mexikói fal megépítésére

Donald Trump amerikai elnök átcsoportosíthat összegeket a határfal építésére a Pentagon (védelmi minisztérium) költségvetéséből – döntött az amerikai szövetségi legfelsőbb bíróság péntek délután.

A testület – amely az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét látja el – 5:4 arányban döntött amellett, hogy Donald Trump a Pentagon büdzséjéből csoportosítson át összegeket az amerikai-mexikói határon épülő fal építésére. A konzervatív bírók a kormányzat tervei mellett voksoltak, a liberálisak pedig ellene.

A kormányzat 2,5 milliárd dollárt kíván átcsoportosítani e célokra. A Pentagon korábban már beleegyezett a tervbe, de az egyik szövetségi fellebbviteli bíróság – helyt adva a Sierra Club nevű környezetvédő szervezet és a határ menti közösségek egy csoportja közös perkérelmének – felfüggesztette a végrehajtást. A kormányzat a legfelsőbb bíróság elé vitte az ügyet.

Donald Trump amerikai elnök idén februárban rendkívüli állapotot hirdetett ki annak érdekében, hogy a kongresszus megkerülésével előteremthesse a mexikói határra ígért fal megépítéséhez szükséges pénzösszeget, Mexikót pedig büntetővámok kivetésével fenyegette meg abban az esetben, ha nem lép fel hatékonyan a déli határon kialakult helyzetben.

Trump mégis beveti a nagyágyút, hogy megépülhessen a mexikói határfal

Trump első elnöki vétójával fenntartja a rendkívüli állapotot

Trump mexikói határfala könnyen visszaüthet az elnökre

Mexikói katonák járőröznek a mexikói-amerikai határkerítésnél a Baja California mexikói állambeli Tijuana tengerpartján 2019. július 21-én. Mexikó a két ország között június 7-én született megállapodás értelmében jelentős lépéseket tett azért, hogy csökkentse az Egyesült Államokba áramló migránsok számát.
MTI/AP

Elemzők Donald Trump elnök nagy győzelmeként értékelik az alkotmánybírósági döntést. Maga az államfő Twitteren üdvözölte a döntést.

“Remek, nagy győzelem a fal ügyében (…) Nagy győzelem a határ biztonsága és a jogállam számára” – írta.

A bírósági határozat értelmében a Trump-kormányzat megkezdheti a déli határra tervezett fal építését.

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

Boris Johnson belebukhat a buli-botrányba

A brit kormány egykori minisztereinek egyike is lemondásra szólította fel szerdán Boris Johnson miniszterelnököt, aki az utóbbi hetekben kormányfői megbízatásának eddigi legnagyobb politikai botrányába keveredett a koronavírus-járvány elleni szigorú korlátozások idején rendezett Downing Street-i bulik miatt.

Read More »

Leave a Reply