Rossz eredményei miatt elbocsátásokba kezd a Nissan

A Nissan Motor, Japán második legnagyobb autógyára a második negyedévről csaknem 100 százalékos működési nyereségcsökkenésről jelentett csütörtökön, amikor nyilvánosságra hozta jelentős létszámleépítési tervét is.

A Nissan azt közölte, hogy a működési eredménye a június végével záródott három hónapban 98,5 százalékkal, 1,6 milliárd jenre (14,8 millió dollár, 100 jen=270,34 forint) esett. A romló adatot az eladások csökkenésével, a magasabb nyersanyagárakkal és a devizaárfolyamok kedvezőtlen alakulásával indokolta.

A Nissan eladásból származó bevétele 13 százalékkal, 2370 milliárd jenre (22 milliárd dollár) esett, a cég 1,23 millió járművet értékesített a negyedévben, 6 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbinál.

A Nissan csütörtökön azt is bejelentette, hogy globálisan    12 ezer 500 dolgozójától – munkavállalói állományának 9 százalékától – válik meg 2023 márciusáig, és eddig az időpontig legalább 10 százalékkal csökkenti a modellek számát, hogy hatékonyabbá tegye és föllendítse üzletmenetét. A cég megerősítette azt az előrejelzését, hogy a folyó évi működési nyeresége 28 százalékkal zsugorodik az előző évi 45 százalékos esés után.

A tavalyi kiemelkedően rossz eredményekért Carlos Ghosnt, a japán autógyártó tavaly novemberben leváltott elnökét tette felelőssé az új menedzsment. Májusban Szaikava Hiroto, a Nissan vezérigazgatója azt mondta, hogy a problémák többsége „az előző vezetés negatív örökségéből” fakad, így az eltúlzott, fölösleges befektetésekből, valamint az eladások mesterséges felpumpálásából.

Carlos Ghosn közel két évtizeden át vezette a japán autógyárat, mígnem tavaly ősszel Japánban letartóztatták pénzügyi vétségek miatt.

  • További cikkeink a témában:

Forrás: MTI/dpa/Reuters

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »