Tíz jelölt indul Theresa May pozíciójáért

Tíz jelölt indul a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetői tisztségéért – jelentette be hétfő este a pártfrakció illetékes szakbizottsága.

Theresa May miniszterelnök pénteken távozott a Konzervatív Párt éléről, és ez miniszterelnöki tisztségének megszűnésével is jár, de utódja megválasztásáig ügyvezető minőségben ellátja a kormányfői és a pártvezetői feladatokat. A tisztségére jelentkező képviselők hétfőn brit idő szerint 17 óráig – közép-európai idő szerint 18 óráig – jelezhették indulási szándékukat.

Az utódválasztás lebonyolításáért felelős frakciótestület, az 1922 Bizottság hétfő esti bejelentése szerint a határidőre Boris Johnson volt külügyminiszter, Sajid Javid belügyminiszter, Matt Hancock egészségügyi miniszter, Jeremy Hunt jelenlegi külügyminiszter, Michael Gove környezetvédelmi miniszter, Andrea Leadsom, az alsóház volt vezetője, Dominic Raab volt Brexit-ügyi miniszter, Rory Stewart nemzetközi fejlesztési miniszter, Esther McVey volt munkaügyi miniszter és Mark Harper egykori Chief Whip, vagyis a tory frakció szavazási fegyelméért felelős volt kabinettag regisztráltatta indulását.

A Konzervatív Párt szabálykönyve alapján a vezetői tisztségre jelentkezőknek legalább nyolc alsóházi képviselőtárs támogatását kellett megszerezniük ahhoz, hogy jelöltként regisztráltathassák magukat.

A vezetőválasztási folyamat első szakaszában a frakció sorozatos szavazásokkal két főre szűkíti a jelöltek létszámát. Az első szavazási fordulót csütörtökön, a továbbiakat jövő kedden, szerdán és csütörtökön tartják. A versenyben maradó utolsó két jelölt közül – ha egyikük sem lép vissza a másik javára – a Konzervatív Párt 160 ezer regisztrált tagja választhatja meg postai szavazással Theresa May utódját, aki az Egyesült Királyság következő miniszterelnöke is lesz. A jelenlegi ütemterv szerint a megválasztott utód a július 22-én kezdődő héten veszi át a pártvezetői tisztséget, és ezután tájékoztathatja kormányalakítási szándékáról II. Erzsébet királynőt.

A mezőny eredetileg 13 fős volt, de hárman időközben visszaléptek.

London, 2019. június 10.
A kormányfői és pártelnöki tisztségért induló Matthew Hancock konzervatív párti képviselő kampánynyitó beszédet tart Londonban 2019. június 10-én, három nappal az után, hogy Theresa May távozott a kormány és a Konzervatív Párt éléről. May azért mondott le, mert nem tudott megállapodásra jutni az ellenzékkel a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről.
MTI/EPA/Neil Hall

Hétfőn feszült figyelem kísérte, hogy Michael Gove, aki a konszenzusos előrejelzések szerint a legesélyesebb indulók egyike, nem vonja-e szintén vissza jelölését, miután a hétvégén beismerte, hogy húsz évvel ezelőtt, még újságíróként kokaint fogyasztott. Gove ráadásul ugyanabban az időben, 1999-ben a The Times című konzervatív napilapban közölt egy elítélő hangnemű cikket a magasan képzett középosztálybeli kábítószer-fogyasztókról, keményebb szankciókat szorgalmazva a droghasználókkal szemben.

A kábítószer-ellenes társadalmi szervezetek képmutatással vádolják a konzervatív politikust és követelték, hogy vonja vissza jelöltségét. Hétfői kampányindító rendezvényén azonban Gove határozottan leszögezte, hogy nem lép vissza, sőt a győzelem reményével indul az utódválasztási versenyben.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Theresa May távozásának elsődleges oka az, hogy a londoni alsóház egymás után háromszor visszautasította a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszerét rögzítő, az Európai Unióval novemberben elért 585 oldalas megállapodást és a hozzá kapcsolódó, 26 oldalas politikai nyilatkozatot, amely az Egyesült Királyság és az EU jövőbeni viszonyrendszerét körvonalazza.

Theresa May emiatt kétszer is kezdeményezte a kilépés eredeti, márciusi 29-i határidejének meghosszabbítását. A jelenlegi Brexit-határidő az EU áprilisi döntése alapján október 31-e.

A londoni fogadóirodák Boris Johnsont, a keményvonalas tory Brexit-tábor frontemberét tartják a legesélyesebb utódjelöltnek. Johnson a minap kijelentette: ha ő lesz a Konzervatív Párt új vezetője és így az új miniszterelnök, az Egyesült Királyság a Brexit október 31-i határnapján mindenképpen kilép az Európai Unióból, akár sikerül elfogadtatni addig a Brexit feltételrendszerét rögzítő megállapodást a brit parlamentben, akár nem. Hasonló nyilatkozatokat tett az elmúlt napokban a versenytársak közül Andrea Leadsom, Dominic Raab és Esther McVey is.

A tízfős mezőny tagjai közül ugyanakkor Rory Stewart, Mark Harper, Jeremy Hunt, Sajid Javid, Matt Hancock és Michael Gove a rendezett, megállapodásos Brexit mellett foglalt állást, bár Hunt és Javid egyaránt kijelentette, hogy ha a megállapodás nélküli kilépés és a bennmaradás között kellene választaniuk, az előbbit választanák.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »