Orosz bombázó ijesztgette Dél-Koreát

Egy orosz bombázó repülőgép kétszer megsértette kedden a dél-koreai légteret, ezért a dél-koreai légierő riasztotta harci gépeit, amelyek a levegőben figyelmeztető lövéseket adtak le – közölte egy szöuli védelmi minisztériumi szóvivő.

Az orosz gép mindkét esetben néhány percet töltött a dél-koreai légtérben az ország legkeletibb szigete, a Dokdo közelében. Dél-koreai harci gépek szálltak fel, és figyelmeztető lövéseket adtak le, valamint rádión is figyelmeztették. Ezek hatására az orosz gép elhagyta a dél-koreai légteret, de később ismét belépett a dél-koreai légtér peremének számító, úgynevezett légvédelmi azonosítási övezetbe. A dél-koreai légierő újabb figyelmeztető manőverei hatására ezután végleg távozott az orosz gép.

Míg a nemzeti légtereket szabályozza a nemzetközi jog, a légvédelmi azonosítási övezeteket nem, ezeket önhatalmúlag jelölik ki az egyes országok azzal a céllal, hogy már időben azonosítani tudják a nemzeti légtérhez közelítő idegen gépeket, és megakadályozzák belépésüket oda, valamint elkerüljék a légi baleseteket.

A Yonhap hírügynökség szerint ez volt az első eset, hogy orosz harci gép megsértette a dél-koreai légteret, bár az ország légvédelmi azonosítási övezetébe rendszeresen belépnek orosz gépek. Az incidenst megelőzően kedden két ilyen eset is volt.

A dél-koreai média jelentése szerint ugyanezen a napon két kínai katonai repülőgép is belépett a dél-koreai légvédelmi azonosítási övezetbe. Az incidenseket sem Oroszország, sem Kína nem kommentálta egyelőre, és a hírügynökségek szerint nem lehet tudni, hogy mi volt az oka ezeknek az eseteknek.

Dokdo szigetet Japán is magának követeli, japánul Takesimának nevezik – jegyezte meg a dpa hírügynökség.

Mun Dzse In dél-koerai elnök hivatala panaszt tett Oroszországnál a keddi incidensek miatt. A hivatal nemzetbiztonsági igazgatója üzenetet küldött az orosz biztonsági tanács vezetőjének – közölte szöuli elnöki hivatal szóvivője.

„Nagyon komolyan vesszük az incidenst, ha ez megismétlődik, Dél-Korea az eddiginél sokkal komolyabb intézkedést fog hozni miatta” – írta.

Közös hadgyakorlat az orosz-kínai indok

Először tartottak közös őrjáratozást az ázsiai és csendes-óceáni térségben az orosz és a kínai légierő hadászati repülőgépei – közölte kedden az orosz védelmi minisztérium. A tárca szerint két orosz Tu-95msz és két kínai Hun-bk típusú stratégiai bombázó légi járőrözést hajtott végre a Japán- és a Kelet-Kínai-tenger medencéje fölött.

Moszkva tagadja az ország légterének megsértését.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/dpa/Yonhap

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »