Veszélyben a román kormánykoalíció

„Meglehetősen komoly” a veszélye annak, hogy felbomlik a bukaresti PSD-ALDE szociálliberális kormánykoalíció, miután a szociáldemokraták úgy döntöttek, hogy saját jelöltet indítanak a novemberi elnökválasztáson – írta szerdai számában az Adevarul című lap.

Az ellenzéki újság a Szociáldemokrata Párt (PSD) végrehajtó bizottságának hétfői döntését kommentálta, amellyel a PSD gyakorlatilag megüzente koalíciós partnerének, hogy nem fogadja el az ALDE-t vezető Calin Popescu Tariceanu szenátusi házelnököt a kormánykoalíció közös államfőjelöltjeként. Az ALDE szerint ez a döntés a korábbi megállapodások felrúgásának és a közvélemény-kutatások által tükrözött valóság semmibevételének számít.

Az ALDE véleménye alapján ugyanis a kormánykoalíció politikusai közül egyedül a harminc százalék feletti bizalmi indexszel rendelkező Tariceanunak volna reális esélye legyőzni a tisztségben lévő, újrázni készülő jobboldali Klaus Iohannis államfőt, ráadásul a – PSD-ből kizárt – Victor Ponta vezette Pro Romania párt is támogatná, hogy Taricenau legyen a baloldal közös államfőjelöltje.

„A PSD eladta a meccset, miért kapnánk további pofonokat miattuk?” – idézte az ALDE egyik, neve elhallgatását kérő, a koalíciós megállapodás felmondása mellett érvelő tisztségviselőjét az Adevarul.

A lap szerint azonban a szociáldemokraták számára elfogadhatatlan lenne egy olyan párt jelöltje mögé felsorakozni, amely 4 százalékos eredményével az Európai Parlamentbe sem jutott be. „Minden tiszteletünk Tariceanué, de a politika számításra, nem pedig barátságra épül” – sommázta a PSD egyik politikusa pártja álláspontját.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A PSD végrehajtó bizottsági ülése után a nagyobbik koalíciós pártot vezető Viorica Dancila kormányfő is elismerte: nagyobb esélyük lenne Iohanisszal szemben, ha az ALDE-val és a Pro Romania párttal közös államfőjelöltjük lenne, de a területi szervezetek állítólag ragaszkodtak ahhoz, hogy a PSD saját jelöltet állítson.

A PSD-n belüli hatalmi harcokról tudósító román média szerint Dancila hajlik arra, hogy maga induljon Iohannis ellen, megelőzendő azt, hogy a párt legnépszerűbb politikusának számító Gabriela Firea bukaresti főpolgármester legyen a PSD jelöltje és ily módon megerősödve igényt formáljon a pártelnöki tisztségre.

Dancila jelenlegi, 24 százalékos bizalmi indexével abban sem lehet biztos, hogy egyáltalán bejutna az elnökválasztás második fordulójába, de arra hivatkozik, hogy pártelnökként mindenképpen neki kell majd viselnie a felelősséget az elnökválasztáson elért eredményért.

Román médiaértesülések szerint Dancila azt mondta pártja végrehajtó bizottságában, hogy ha a PSD jelöltje nem jut be a második fordulóba, lemond a pártelnöki tisztségről.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »