Már ki is nevezték a francia környezetvédelmi miniszter utódját

Emmanuel Macron francia államfő Elisabeth Borne közlekedési minisztert nevezte ki kedd este új környezetvédelmi miniszternek a délután lemondott Francois de Rugy helyére – jelentette be a francia elnöki hivatal.

A közvélemény előtt szinte ismeretlen, 58 éves technokrata politikus két éve tagja a francia kormánynak, és tárcája eddig a környezetvédelmi minisztérium felügyelete alá tartozott. Új tárcavezetőként korábbi posztját is megtartja.

Borne a párizsi tömegközlekedési vállalatot, az RATP-t vezette kormányba lépése előtt. Nevéhez fűződik az állami vasúttársaság, az SNCF reformját előíró törvény tavalyi elfogadtatása.

2017 augusztus 2-án készített kép Elisabeth Borne közlekedési miniszterről. Emmanuel Macron francia elnök őt nevezte ki új környezetvédelmi miniszternek a 2019. július 16-án lemondott Francois de Rugy helyére. (EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON)

Francois de Rugy egy, a Mediapart oknyomozó portál által közölt tényfeltáró cikksorozat miatt nyújtotta be lemondását. Fotókkal illusztrált cikkeiben az internetes újság azt írta, hogy a politikus a nemzetgyűlés elnökeként 2017-ben és 2018-ban állami pénzen luxus magánvacsorákat szervezett a hivatalában.

„A támadások és a médialincselés, amelynek családom ki van téve, oda vezetett, hogy hátralépjek. A védelmem érdekében szükséges erőfeszítések miatt nem tudom nyugodtan és hatékonyan ellátni azt a feladatot, amellyel a köztársasági elnök és a miniszterelnök megbízott” – írta a Facebookon a francia miniszter, aki azt is bejelentette, hogy rágalmazás miatt feljelenti a Mediapart-t.

Egy év alatt ő a második környezetvédelmi miniszter, aki távozik. Elődje, Nicolas Hulot tavaly augusztusban amiatt mondott le, hogy az ország lassan halad környezetvédelmi céljai elérésében.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »