A román PSD már Iohannis leváltására készül

Viorica Dancila miniszterelnököt választották elsöprő többséggel a román Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökévé a legnagyobb kormánypárt szombati tisztújító kongresszusán.  A következő cél az államelnök év végi leváltása.

A kongresszust azt követően szervezték meg, hogy május végén Liviu Dragnea volt pártelnököt jogerősen letöltendő börtönbüntetésre ítélték egy korrupciós perben, ezért börtönbe kellett vonulnia. Azóta Dancila volt a párt ideiglenes elnöke, akinek három kihívója volt a szombati megmérettetésen.

A pártelnököt egy fordulóban választották, így az nyert, aki a legtöbb szavazatot kapta. A szavazás ily módon való lebonyolításáról pénteken határozott a párt országos ügyvezető testülete és megfigyelők szerint ez Dancilának kedvezett. A kormányfő 2828 szavazatot kapott, második helyen Liviu Plesoianu parlamenti képviselő végzett 715 vokssal, Serban Nicolae szenátusi frakcióvezető 375, Ecaterina Andronescu volt oktatási miniszter pedig 50 voksot gyűjtött.

A román miniszterelnök Viorica Dancila kollégái körében a PSD rendkívüli kongresszusán, miután megválasztották párt vezetőjévé, 2019 június 29-én, Bukarestben. Dancila 2,828 szavazatott kapott az összesen jelenlévő 3,961 párttagtól. EPA/ROBERT GHEMENT

Dancila tavaly január óta miniszterelnök, az ő kinevezését Dragnea támogatta. A PSD elvesztette a májusi európai parlamenti választást történelmi mélypontnak számító 22 százalékos eredménnyel, a szavazás másnapján pedig pártelnök nélkül maradt Dragnea bebörtönzése következtében. Dragnea 2015 óta vaskézzel irányította a pártot, és a háttérből a kormányt is. Utána hatalmi űr keletkezett, amit most Dancilának kell betöltenie, neki kell összetartania a pártot.

A kormányfő a kongresszuson is megerősítette, hogy irányt akar váltani, és Európa-barát hangnemet ütött meg kampánybeszédében. Ő már közvetlenül a kongresszus előtt elhatárolódott Dragneától. Most kijelentette, hogy a pártnak a májusi választási vereség után vissza kell térnie azokhoz a témákhoz, amelyek valóban érdeklik a választókat. Szerinte azt a hibát követték el, hogy jobban érdekelte őket az igazságszolgáltatásért folytatott harc, mint az egészségügy vagy az oktatás. Úgy vélte, gyorsan meg kell találni azokat a megoldásokat, amelyek megnyugtatóan és hosszú távon rendezik a külföldön élő román állampolgárok szavazási lehetőségét. Közölte: támogatja mind a három eddig felmerült megoldást, így a külföldi románok levél útján történő szavazását, a szavazási program meghosszabbítását, illetve a szavazókörzetek számának növelését külföldön.

Dancila kifejtette, hogy az igazságszolgáltatás által elkövetett visszaéléseket, és a titkosszolgálat és a különböző állami intézmények között megkötött titkos megállapodásokat tisztázni kell, de nem kívánja, hogy az a látszat keletkezzen, miszerint ez a küzdelem a politikusok megvédéséről szól, illetve hogy a politikusok, illetve a bírák és ügyészek háborúja lenne.

Útban van Klaus Iohannis

Dancila a Klaus Iohannis államelnök által az igazságszolgáltatás reformjáról kiírt, és az EP-választással egyszerre megtartott népszavazásra utalva – amely érvényes és eredményes volt – kijelentette: tiszteletben kell tartani az állampolgárok véleményét és leszögezte, hogy a kormány nem fog többet sürgősségi kormányrendeleteket elfogadni az igazságszolgáltatás reformjáról, hanem széles körű konzultációt, átlátható szakmai egyeztetést folytat a hazai és külföldi szakmai szervezetekkel.

A kongresszuson felszólalt vendégként Calin Popescu Tariceanu, a PSD kisebbik koalíciós partnere, a liberális ALDE elnöke is, aki arra biztatta a szociáldemokratákat, hogy olyan közös jelöltet állítsanak az év végi államelnök-választáson, aki képes leváltani Klaus Iohannis jelenlegi elnököt.

Dancila a kongresszus végén újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy a PSD Tariceanura is úgy tekint, mint lehetséges közös elnökjelöltre, de független jelölt állításában is gondolkodnak. A PSD várhatóan augusztus elején dönti el, hogy kit támogat az év végi megmérettetésen.

Forrás: MTI

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »