Még mindig megmenthető az iráni atomalku

Még visszafordíthatók azok a lépések, amelyeket Irán tett az engedélyezett szint feletti urándúsítás irányába – jelentette ki az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn Brüsszelben.

Federica Mogherini megismételte ugyanakkor, hogy ezek az intézkedések – amelyeket az EU sajnálattal vesz tudomásul – veszélyeztetik az iráni atomprogramról 2015-ben létrejött nemzetközi megállapodás jövőjét, ezért újfent arra szólította fel az iszlám köztársaságot, hogy hagyjon fel az egyezmény által tiltott tevékenységgel.

Mint mondta, a megállapodás részes aláírói szerint Irán tevékenysége még nem jelenti a megállapodás súlyos megsértését, ugyanis az urándúsítás szintje még nem tér el jelentősen a megengedett határértéktől, ezért nem indokolt az egyezményben rögzített, úgynevezett vitarendezési mechanizmus megindítása.

Tájékoztatása szerint a külügyminiszterek egyetértettek azzal, hogy Iránnak a régió és a globális biztonság érdekében nem szabad olyan tevékenységbe kezdenie, amely aláássa a nukleáris megállapodásban foglaltakat, vagy amely nem egyeztethető össze a nukleáris vonatkozású szankciók feloldását szabályozó közös átfogó cselekvési terv (JCPOA) végrehajtásával. Az unió elkötelezett a megállapodás fenntartása mellett – tette hozzá.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Jeremy Hunt brit külügyminiszter távozáskor adott nyilatkozatában elmondta: Iránnak még legalább egy évre van szüksége ahhoz, hogy atombombát fejlesszen. Még mindig van lehetőség arra, hogy a megállapodás életben maradjon – tette hozzá. Josep Borell spanyol külügyminiszter nyilatkozata szerint az unió számára alapvető az Iránnal fennálló nukleáris megállapodás, és mindent megtesz, hogy megőrizze azt. Az egyezményben foglaltakhoz képest az urándúsítás szintjében mutatkozó, a bécsi székhelyű Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) által is megerősített eltérés nem eléggé jelentős ahhoz, hogy kimondható legyen: Irán véglegesen felhagyott a megállapodás betartásával – közölte.

Emmanuel Macron francia elnök szerint az Iránnal kialakult helyzet legrosszabb forgatókönyvét sikerült elkerülni a párbeszéd irányába tett új, diplomáciai lépéseknek köszönhetően. A francia elnök hétfői belgrádi látogatása során tért ki az iráni atomprogram körüli helyzetre. Kijelentette: kész tárgyalni Haszan Róháni iráni elnökkel, valamint Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trump amerikai elnökökkel is annak érdekében, hogy ne éleződjön tovább a feszültség a Közel-Keleten. Szerinte az utóbbi hetek diplomáciai tevékenysége megállította az irániak túlreagálásait, és lehetővé tette a folyamatos párbeszédet az Egyesült Államokkal. Ezen nehéz feltételek közepette is folytatják az egyeztetéseket – tette hozzá.

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő mindazonáltal elítélte az EU Iránnal kapcsolatos reagálását, azt állítva, hogy az leginkább a náci Németországgal való megbékélésre irányuló, a harmincas évekbeli európai diplomáciára emlékezteti. „Akkor is voltak olyanok, akik homokba dugták a fejüket, és nem akarták meglátni a közelgő veszélyt” – fogalmazott. „Úgy tűnik, hogy vannak olyanok Európában, akik addig nem térnek észhez, amíg nukleáris (robbanótöltetekkel felszerelt) rakéták nem csapódnak be az európai földön. De akkor már túl késő lesz, nyilvánvalóan” – vélekedett.

Teherán, 2019. július 7.
Behrúz Kamalvandi, az Iráni Atomenergia Szervezet szóvivője, Ali Rabiei kormányszóvivő és Abbász Aragcsi külügyminiszter-helyettes (b-j) sajtóértekezletet tart Teheránban 2019. július 7-én. Hivatalos bejelentés szerint Irán megkezdi a megengedettnél magasabb fokon dúsított urán előállítását, és hatvan nap múlva újabb kötelezettségvállalásait vonja vissza, amennyiben az atomalku többi tagja nem tesz lépéseket a Teheránt sújtó amerikai szankciókkal szemben.
MTI/AP/Ibrahim Norúzi

Irán továbbra is tárgyalna az USA-val

Teherán kész a tárgyalásokra Washingtonnal, amennyiben az Egyesült Államok feloldja az Irán elleni szankcióit – jelentette ki Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter az NBC televízió hétfő éjjeli híradójának New Yorkban adott interjújában.

Zaríf az ENSZ Gazdasági és Szociális Tanácsának (ECOSOC) ülése alkalmával tartózkodik New Yorkban. Az interjúban leszögezte: Irán nem akar háborút az Egyesült Államokkal, de Donald Trump elnöknek meg kell szüntetnie az általa bevezetett szankciókat, ha meg akarja nyitni az utat a tárgyalások előtt. Meggyőződése szerint sem Irán, sem az Egyesült Államok nem akar fegyveres konfliktust, és nem fenyeget a háború közvetlen veszélye közöttük.

„Azt gondolom, hogy az amerikai elnök nem akar háborút, de a körülötte lévők nem bánnák” – jelentette ki. Szerinte ezek a háborút szorgalmazók nem érik el, amit akarnak, mert – mint mondta – „végül mindig az óvatosság győzedelmeskedik. Az emberek tudják, hogy Irán nagy és büszke ország és nem vennénk könnyedén egy katonai támadást”.

Nem Irán, hanem az Egyesült Államok ásta alá a diplomáciai erőfeszítéseket azzal, hogy egyoldalúan felmondta a 2015-ben aláírt többhatalmi megállapodást az iráni atomprogramról – jelentette ki. „Az Egyesült Államok állt fel a tárgyalóasztaltól, de mindig örömmel fogadjuk a visszatérését” – fogalmazott.

Az iráni külügyminiszter hangsúlyozta: országának nem érdeke, hogy atomfegyvert fejlesszen ki, jóllehet, ezt eddig is megtehette volna, ha akarja, mert képes rá.

Irán, valamint az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt tagja (az Egyesült Államok, Franciaország, Kína, Nagy-Britannia, Oroszország) és Németország alkotta hatok csoportja 2015-ben jutott megállapodásra, amelynek értelmében az iráni atomprogram korlátozása fejében fokozatosan feloldják a Teherán elleni szankciókat. A feszültségek 2018 tavaszán újultak ki, amikor Donald Trump amerikai elnök egyoldalúan felmondta az atomalkut, és újból büntetőintézkedéseket rendelt el, amelyek hatását ígéreteikkel ellentétben a többi aláírónak eddig nem igazán sikerült csillapítania. Teherán a múlt hétfőn jelentette be, hogy megkezdte a megengedettnél magasabb fokon dúsított urán előállítását, az iránikülügyminisztérium pedig a 2015-ös atomalkuban vállalt más kötelezettségek 60 napon belüli felfüggesztését is kilátásba helyezte, amennyiben a többhatalmi szerződést aláíró országok nem segítenek Iránnak kivédeni az amerikai szankciókat.

Az iráni atomalku és annak tétje

Még mindig kétséges az atomalku további sorsa

Forrás: MTI/Reuters/Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »