Az EU szankcionálhatja Törökországot az „illegális” próbafúrások miatt

Különböző szankciókat fogadhat el az Európai Unió a Ciprus mellett megkezdett „illegális” török próbafúrások miatt, amennyiben Ankara nem hagy fel ezzel a tevékenységével – jelentette csütörtökön a brüsszeli sajtó a kiszivárgott tervezetre hivatkozva.

Az uniós tagállamok kormányainak képviselői csütörtökön egyeztettek az ügyről, amely hétfőn a külügyminiszterek tanácsülésén is napirenden lesz.

A tervezet értelmében felfüggesztenék a légi szállítási egyezményről szóló tárgyalásokat, valamint a többi magas szintű találkozót is a felek között. Mérsékelnék emellett jövőre az előcsatlakozási támogatásokat és törökországi tevékenységének felülvizsgálatára szólítanák fel az Európai Beruházási Bankot.

Kiemelték, ezeken felül további büntetőintézkedések is elképzelhetőek, amennyiben Ankara nem változtat a politikáján.

„A Törökországgal való jószomszédi viszony fenntartására irányuló legjobb szándékaink dacára az eszkaláció folytatása és Ciprus szuverenitásának megkérdőjelezése elkerülhetetlenül ahhoz fog vezetni, hogy az EU teljes szolidaritással reagáljon” – figyelmeztetett Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.

Maja Kocijancic, az EU külügyi szolgálatának szóvivője csütörtökön kijelentette, a legfrissebb fejlemények „elfogadhatatlan eszkalációt, Ciprus szuverén jogainak megsértését” jelentik. Mint közölte, a héten több lehetőséget is a tagállami kormányok elé terjesztettek a lehetséges válaszintézkedéseket illetően.

Bennfentes diplomáciai források ugyanakkor hangsúlyozták, hogy csak korlátozott szankciók várhatók, minthogy Európának szüksége van Törökország együttműködésére a migráció kezelése és a terrorellenes harc terén, továbbá a NATO-n belül is.

Néhány tagállam a török energiatranzittól függ, így körültekintően kell eljárnunk. Nem várhatóak széles körű gazdasági korlátozások” – mondta egy illetékes.

A megosztott sziget környékén nemrégiben kezdődtek meg a török próbafúrások a csakis Ankara által elismert Észak-ciprusi Török Köztársaság engedélyével.

Törökország és a nemzetközileg elismert ciprusi kormány többször egymásnak feszült már a Földközi-tenger keleti medencéjében lévő olaj- és földgázmezők ügyében.

A szakadár Észak-ciprusi Török Köztársaság igényt tart a Ciprus környéki vizek alatt található energiahordozók egy részére, de Nicosia erről hallani sem akar.

Ciprus 1974-ben, egy görög katonai puccsot követő török invázió után szakadt két részre. Törökország körülbelül 35 ezer katonáját állomásoztatja Észak-Cipruson.

Forrás: MTI

  • Kapcsolódó cikkeink:

Friss hírek