Nem igazán kedveli Trumpot a washingtoni brit nagykövet

Alkalmatlannak, megbízhatatlannak és hozzá nem értőnek nevezte Donald Trump amerikai elnököt London washingtoni nagykövete, Sir Kim Darroch a brit külügyminisztériumnak küldött titkos diplomáciai jelentéseiben, amelyeket a CNN amerikai hírtelevízió és a Daily Mail című brit lap is nyilvánosságra hozott vasárnapra virradóra.

Először a brit lap szivárogtatta ki Darroch jelentéseit, hitelességüket pedig az amerikai hírtelevíziónak megerősítette egy brit kormányilletékes. A CNN híradása szerint a jelentések a 2017-től mostanáig tartó időszakot ölelik fel.

A titkos diplomáciai iratokban Darroch nagykövet arra figyelmezteti a brit kormányt, hogy Trump „pályafutása dicstelen véget érhet”. A Fehér Házban zajló konfliktusokat „késhegyig menő vitáknak” nevezi.

A Daily Mail által idézett egyik diplomáciai táviratban Kim a következőket írta:

„Nem igazán hiszünk abban, hogy ez a kormányzat a jövőben lényegesen normálisabb, működőképességében javuló, kevésbé kiszámíthatatlan, kevésbé klikkesedett, diplomáciailag kevésbé ügyetlen és kevésbé alkalmatlan lesz.”

A nagykövet megjegyezte azt is: nem gondolja, hogy Trump kormányzata „valaha is kompetensnek fog kinézni”, mindemellett az elnök megnyerheti a jövő évi elnökválasztást. 

A brit nagykövet – utalva Trumpnak arra a képességére, hogy „a botrányokba süppedt életében vállrándítással lerázza magáról a vitákat” -, azt is írta, hogy az elnök „megtépázva, de épen lép ki a lángokból, mint Arnold Schwarzenegger a Terminátor utolsó jeleneteiben”.

A CNN által idézett dokumentumban szerepel a brit külügyminisztérium kommentárja, amely szerint az Egyesült Királyság a nagyköveteitől „a politikai helyzet őszinte és kendőzetlen értékelését várja” abból az országból, ahol kiküldetést teljesítenek, és az ő véleményük nem tükrözi feltétlenül a londoni kormány álláspontját.

A Fehér Ház egyelőre nem kommentálta a brit lap és a CNN által kiszivárogtatott diplomáciai jelentésekben leírtakat.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AFP

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »